Nedelja 05.04.2015.
05:46
D. N. Petrović - Vesti

Posao samo za lojalne Kosovu

Tanjug
Plaše se za egzistenciju: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Kako ističe Edita Tahiri, šef albanskog pregovaračkog tima, Republika Kosovo spremna je, pod uslovom da poseduju kosovsku ličnu kartu, da žive na Kosovu i da ispunjavaju školske, bezbednosne i druge uslove, integriše 483 pripadnika Civilne zaštite sa severa Kosova kojima će biti ponuđen posao u vatrogasnoj službi, šumarstvu, agencijama, arhivima, ustanovama za kulturu, ali ne i u kosovskoj vojsci i policiji.

EU kontroliše predaju

Sporazumom Edite Tahiri i Marka Đurića predviđeno je da do 1. septembra opštine na severu Kosova predaju pod kontrolu Prištine sve: kancelarije, depoe, magacine, opremu i objekte koje je koristila Civilna zaštita. Predviđeno je da primopredaju kontrolišu predstavnici Evropske unije.

- Svi koji budu primljeni treba da daju doprinos prosperitetu države Kosovo - naglašava Tahiri.

Svi pripadnici civilne zaštite strahuju i pitaju se šta će biti sa njima.

- Od načelnika okruga i šefova Civilne zaštite u opštinama dobili smo obaveštenje da će od 1. septembra svi u penziju, a da potom, svako po svojoj volji, odlučuje da li će biti angažovan u kosovskim institucijama, nije nam precizirano da li ćemo penziju primati i ako prihvatimo posao koji nam ponudi Priština. Bojim se da od penzije neće biti ništa - priča jedan od pripadnika Civilne zaštite u Zubinom Potoku.

- Može se desiti, veli, i da ostanemo i bez plate i bez penzije jer će Priština uposliti samo jedan deo pripadnika raspuštene Civilne zaštite, a ostale će ucenjivati i tražiće da pokažu lojalnost državi Kosovo i da se odreknu svega srpskog.

- Nije dobro što nas je Beograd raspuštanjem i predajom Prištini ostavio na cedilu, mnogi od nas će morati da se sele i traže posao negde u Srbiji, a znatno će biti pogoršana i bebednost Srba na severu Kosova - kaže jedan pripadnik Civilne zaštite iz Leposavića, koji je od skromne plate izdržavao suprugu i dva studenta.

On ističe da o raspuštanju Civilne zaštite uopšte nisu konsultovani predsednici opština i da Beograd potpisuje sporazume koji nanose veliku štetu preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Prosečna plata zaposlenih u Civilnoj zaštiti iznosi 34.000 dinara, a planirano je da penzije ne mogu biti veće od 60 odsto od poslednje plate.

2024 © - Vesti online