Subota 04.04.2015.
13:09
telegraf.rs

Ovo oružje ima samo Putin: Uništavaće i satelite u svemiru!

Reuters
Sistem S-400 je moćan, ali S-500 će ga nadmašiti

Jurij Borisov, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, nedavno je za ruske medije izjavio da će protivvazdušni sistem pete generacije S-500 biti završen po planu i ući u operatvnu upotrebu 2017. godine. Kako je naveo, on ima univerzalnu namenu i može da gađa i balističke rakete, ali i helikoptere, avione i druge leteće objekte, čak i objekte u svemiru.

S-500 predstavlja raketni sistem nove generacije koji je dizajniran za presretanje interkontinentalnih balističkih raketa i vazdušnu odbranu.

Domet sistema S-500 je 600 kilometara i moći će da istovremeno gađa 10 balističkih supersoničnih ciljeva koji se kreću brzinom do sedam kilometara u sekundi, kao i mogućnost da pogodi bojeve glave hipersoničnih raketa.

Prema dostupnim podacima novi ruski protvvazdušni sistem S-500, uveliko će premašiti karakteristike postojećeg S-400 i njegovog zapadnog takmaca, unapređeno američkog “Patriota 3″.

On je izjavio i da se, iako je bilo bilo i drugačijih nagoveštaja, poslovi na razvoju tog sofisticiranog sistema kreću po planu, a završetak se očekuje 2017. godine.

Novi sistem S-500, koji proizvodi koncern “Almaz-Antej”, je najmoderniji protivvazdušni i protivraketni dalekometni sistem zemlja-vazduh.

Pogledajte video kako će S-500 funkcionisati:

Ruska Federacija je uprkos krizi i merama štednje koje podrazumevaju i državni budžet manji za 10 milijardi dolara, za 2015. planirala povećanje vojnog budžeta. Inače za 2015. godinu za voni budžet planirano je 83,7 milijardi, a u do 2016. godini čak 96 milijardi dolara. Čak 53% odsto vojnog budžeta će utrošiti za nabavku nove i modernizaciju stare opreme i naoružanja.

Nove raketne baterije “Iskander” biće postavljene na jugu i istoku zemlje, a mornarica bi trebalo da dobije šest novih brodova i podmornica u naredne dve godine, tipa “Projekat 636″. Oni bi trebalo da budu raspoređeni u Crnom moru.

2024 © - Vesti online