Subota 04.04.2015.
09:03
Tanjug

"Šešelj unosi nemir, ali ne može da destabilizuje region"

Tanjug
Zajedno sa Borisom Tadićem podigao odnose Srbije i Hrvatske na novi nivo: Ivo Josipović

Josipović je u intervjuu Danasu podsetio da je Šešelj optužen za najteže zločine i da je, bez obzira na to kakva će biti presuda, jedan od protagonista govora mržnje i ratni huškač, što je nastavio i posle puštanja na slobodu.

- Ne bih precenjivao Šešeljev potencijal da destabilizira regiju, nije on toliko važan ni toliko moćan, ali sigurno unosi nemir i kvari odnose među ljudima i državama - rekao je Josipović.

Komentarišući ocene da je Šešeljevo puštanje, ali i vraćanje u Hag usmereno ka destabilizaciji i rušenju srpske vlade, Josipović je rekao da ne može da razume "zašto tako kažu" podsetivši da je obaveza svake države da poštuje naloge suda.

- Srbija će izvršenjem naloga dokazati svoju snagu i privrženost međunarodno priznatim vrednostima i međunarodnom pravu. Odlazak Šešelja u Hag, smatram, neće nimalo naštetiti ni Srbiji ni vladi - uveren je on.

Prema njegovoj oceni, poređenje Šešelja i muzičara Tomsona, koji zagovara desni radikalizam, je neprimerena.

Na pitanje ko je doprineo do stagnacije odnosa Srbije i Hrvatske, bivši šef te države kaže da su on i Boris Tadić, koji je tada bio predsednik Srbije, značajno podigli odnose dve zemlje o čemu najbolje govore investicije, kulturna razmena, broj turista, saradnja na progonu organiziranog i transgraničnog kriminala, pa i značajna vojna saradnja.

- Mislim da smo došli do limita rasta saradnje na predsedničkom nivou. Naše vlade kao da su se bojale odlučno da krenu u raščišćavanje brojnih i važnih otvorenih pitanja..., a upravo zastoj u rešavanju otvorenih pitanja, to nećkanje da se s njima uhvatimo u koštac, glavni je razlog zastoja. Naravno, doprinos daju i pojedine neodmerene izjave, medijske hajke, nesportsko navijanje.... - rekao je on.

Josipović je dodao i da je dobro što njegova naslednica na funkciji šefa države Kolinda Grabar Kitrović dolazi u Srbiju istakavši da je siguran da će nastaviti politiku dobrosusedskih odnosa.

Josipović je takođe rekao i da će, najverovatnije, formirati svoju stranku i pozvati srodne partije da u koaliciji pokušaju da sačuvaju političku snagu levice i centra.

2024 © - Vesti online