Petak 03.04.2015.
19:03
Srna

Galebovi, golubovi i vrane terorišu po Zadru

Reuters/A.C.
Ptice postale agresivne u potrazi za hranom

"Slobodna Dalmacija" prenosi da grad sve više liči na onaj iz filma "Ptice" Alfreda Hičkoka. Doduše, ptice ne napadaju ljude kao u čuvenom filmu, ali su zauzele gradske fontane i pokazuju agresivno ponašanje ako se čovek približi.

Danju su vrlo agresivne u potrazi za hranom, pa prekopavaju i razbacuju smeće iz kontejnera, a već od tri sata noću počnu nesnosno da kreče i bude građane. Ima ih toliko da su počele da se gnezde po ravnim krovovima gradskih stambenih zgrada.

Problem je postao toliko izražen da su na pernate napasnike počeli da se žale i građani, ali još niko od gradskih vlasti nije reagovao i nešto preduzeo. - Problem je što te ptice na gradskim područjima nemaju prirodnih neprijatelja. To je počelo da se događa još prošle godine, a ove je kulminiralo. Njima su inače sove ušare neprijatelji, a nema ih u gradu, kao ni jastrebova i orlova i zato se to događa - rekao je ornitolog Nacionalnog parka Paklenica Gordan Lukač.

Slične nevolje postoje u kontinentalnom delu Hrvatske, ali tamo su na delu vrane. One su ušle u Zagreb, Varaždin, u gradske parkove, a vatrgosaci ih šmrkovima skidaju sa dveća gde se gnezde.

2024 © - Vesti online