Petak 03.04.2015.
15:14 >> 16:33h
alo.rs, Vestionline, Tanjug

Tužilaštvo: Za pad helikoptera primarno kriv pilot

Reuters

Na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata vezano za udes vojnog helikoptera dana 13.03.2015 godine u 22:30 časova, tužilaštvo je u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća došlo do početnih saznanja koja se ogledaju u sledećem:

1. odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno je na članovima posade helikoptera XT 48

2. postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije

3. postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan Đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

"Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu 'Nikola Tesla' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO", piše u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Na osnovu napred iznetog tužilaštvo će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja lica u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezano za konkretan događaj.

- Ujedno Vas obaveštavamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti, navodi se u saopštenju Vojnog tužilaštva u Beogradu.

Izveštaji o padu helikoptera biće na sajtu Ministarstva odbrane

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić. Kako je objasnio, posle sprovedene istrage tužilaštva, a zbog važnosti informisanja građana o svim detaljima koji su doveli do udesa helikoptera, Ministarstvo odbrane je tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da objavi oba izveštaja javnosti.

- Ministarstvo je upravo pokrenulo proceduru za skidanje oznake strogo poverljivo sa svih dokumenata. Nalazi obe komisije biće objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane do kraja dana - rekao je Gašić i dodao da je uveren da će tužilaštvo u nastavku postupka utvrditi sve činjenice i ustanoviti odgovornost.

Dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće u kojoj je poginulo sedmoro

Da podsetimo, prilikom pada helikoptera 13. marta poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici (četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć). Poginuli su novorodenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojska Srbije dan kasnije formirala je dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.

Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Obuhvatila je specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije.

2024 © - Vesti online