Ponedeljak 26.04.2010.
20:10
Vestionline

BiH šalje vojnike u Avganistan

U saopštenju iz Radmanovićevog kabineta navodi se da je Incko rekao da je ta odluka Predsedništva BiH pozdravljena i pozitivno ocenjena od međunarodne zajednice.

Tokom sastanka bilo je reči o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, posebno o pristupanju BiH evroatlantskim integracijama, reformi Ustava, transformaciji OHR-a i ispunjavanju ciljeva i uslova za tranziciju OHR-a, popisu stanovništva, regionalnoj saradnji, odnosima sa susedima i drugim pitanjima.

Hvala BiH što šalje trupe u Avganistan: Valentin Incko
 

Radmanović je rekao da sada ostaje da se reši teže pitanje - vojne imovine, s obzirom na različite stavove koji u vezi s tim postoje u BiH. On je naglasio da to nije nadležnost Predsedništva BiH, već da se ovo pitanje mora rešavati sporazumno između premijera entiteta i Saveta ministara BiH, kako i nalaže Zakon o oružanim snagama BiH.

On je izrazio pesimizam u pogledu mogućnosti brzog dogovora o popisu imovine, zbog različitih stavova u BiH, što je jedan od uslova za zatvaranje OHR-a.

Kada je reč o promeni Ustava, sagovornici su se saglasili da je propušteno vreme da se izvrše one promene oko kojih se mogao postići dogovor, vezane za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te da sada, zbog izbora nije realno bilo šta učiniti na tom pitanju.

Istaknuto je da razgovore o ustavnim promenama treba nastaviti posle izbora u BiH.

Radmanović je ponovio raniji stav da OHR treba što pre da se transformiše u specijalno predstavništo Evropske unije, kako bi domaći političari morali da preuzimaju odgovornost na sebe.

2024 © - Vesti online