Ponedeljak 26.04.2010.
18:44
Srna

Radmanović nije znao za Istanbulsku deklaraciju

U saopštenju izdatom povodom izjava da je Radmanović "znao" za trilateralni sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, predsednika Srbije Borisa Tadića i Turske Abdulaha Gula u Istanbulu, navodi se da su informacije stizale sa različitih strana, ali da to ne može zameniti zvanični stav Predsedništva BiH.

"O održavanju tog trojnog skupa u Istanbulu informacije su stizale sa različitih strana, od najave ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua u sredu u Briselu, do samih učesnika koji su se javljali u programe domaćih sredstava informisanja i izveštavali o pojedinostima sa sastanka", stoji u saopštenju.

Iz kabineta člana Predsedništva iz RS upozoravaju da to, međutim, ne može da zameni zvanični stav Predsedništva BiH do koga se dolazi u redovnoj proceduri, na osnovu poslovnika o radu Predsedništva BiH i Ustava BiH putem konsenzusa.

"Naprotiv, u ovom slučaju sve je urađeno da se izbegne dobijanje zvaničnog stava Predsedništva BiH i zemlja politički stavi pred svršen čin", napominje se u saopštenju.

Iz Radmanovićevog kabineta ističu da je u ovom slučaju prekršen Ustav BiH, jer on propisuje obavezu stavljanja na dnevni red ovakvih dokumenata i odlučivanje o njima putem konsenzusa članova Predsedništva BiH.

Predsednici Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić saglasili su se u subotu, 24. aprila, u Istanbulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, kao i da je integracija u EU zajednički cilj sve tri zemlje.

Na trilateralnom samitu usvojena je Istanbulska deklaracija u kojoj se navodi da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović najavio je juče da će osporiti, kako je rekao, takozvanu Istanbulsku deklaraciju.

Radmanović je naglasio da je Silajdžić zajedno sa "svojim" ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem bio u nezvaničnoj posetu Istambulu i da nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH.

2024 © - Vesti online