Ponedeljak 26.04.2010.
17:22
Srna

Operacija "Bljesak" čeka u Tužilaštvu BiH

Hrvatska vojska u akciji "Bljesak"

"MUP RS je dostavio predmet Tužilaštvu BiH i kod nas je u Posebnom odeljenju za ratne zločine na analizi", izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.


On je napomenuo da u interesu istrage Tužilaštvo BiH o ovom predmetu ne može da saopšti više detalja.


U organizaciji Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije i opštine Gradiška u ovom gradu će 1. maja biti obilježena 15. godišnjica od egzodusa oko 15.000 Srba u operaciji Hrvatske vojske "Bljesak" 1995. godine.


Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović rekao je da je prema evidenciji centra "Veritas" u operaciji "Bljesak" sa svojih ognjišta proterano više od 13.000 Srba, 284 lica srpske nacionalnosti su poginula ili nestala, dok je 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine zarobljeno.


Velimirović je podsetio da je Hrvatska, kao članica UN 1. maja 1995. godine izvršila agresiju i etničko čišćenje zapadne Slavonije, koja se tada kao UNPA sektor bivše RSK "Zapad" nalazila pod zaštitom UN.


On je naglasio da do danas za zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao.


Velimirović je rekao da je MUP RS pre dve godine istraživao zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Bljesak", zbog čega je Tužilaštvu BiH podneo izveštaje protiv najviših predstavnika Hrvatske vojske i policije, koji su osumnjičeni za počinjene ratne zločine na području zapadne Slavonije i RS.

Velimirović je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH i hrvatsko pravosuđe reagovati na počinjene zločine u zapadnoj Slavoniji jer je to propustio da uradi Haški tribunal.

2024 © - Vesti online