Petak 03.04.2015.
06:30
Tanjug

Plašite se kamiondžija na putu? Posle ovoga plašićete se još više!

Tanjug
Sudar sa kamionom najčešće ima kobne posledice

Iskustva nadležnih u kontroli terena govore o brojnim slučajevima kada vozači kamiona tokom vožnje gledaju film, drže noge na volanu, armaturnoj ploči, ili uz uključeni tempomat pripremaju sendvič i topli napitak, potvrdio je predstavnik policijske uprave Kranj Bojan Kos, čiji su pripadnici i kaznili navedenog vozača.

Ustanovili su, između ostalog, da je vozio s dve evidencione kartice kojima se kontroliše vreme vožnje, kako bi prikrio da je vozio više vremena od dopuštenog i bez zakonski propisane pauze. Vozače kamiona koji na taj način krše zakon policija zbog umora i dekoncentracije na vožnju tretira kao da su pod uticajem alkohola.

Ponašanje vozača u kabini teretnih vozila policija u Sloveniji već više godina, uz rutinski nadzor saobraćaja, kontroliše i tako da četiri ili pet dana u mesecu kamerom iz policijskog kombi vozila snima njihovo ponašanje u kabini, a one za koje vidi da su dekoncentrisani usmerava na odmorište uz put.

- Kamerom beležimo njihove aktivnosti kako bi se uverili da su usmereni na vožnju, umesto da na putu u vožnji telefoniraju, gledaju u kompjetor, čitaju novine i slično - navela je predstavnica policije za medije Vesna Drole.

Vozači teretnih vozila prošle godine su u Sloveniji učestvovali u 2.161

nesreći, od čega je njih 20 imalo smrtne posledice, a policija je izdala više od 2.000 kazni zbog kršenja zakona o ograničenom radnom vremenu za vozače.

2024 © - Vesti online