Ponedeljak 26.04.2010.
17:23 >> 17:55h
Tanjug

Kabulski Romeo i Julija u Beogradu

Glavni likovi - Hosein i Šaima bili su zaljubljeni u detinjstvu, ali zbog rata putevi su im se razišli. Da bi zaradio novac Hosein odlazi u rat, a Šaimu otac prinudi da se uda za 40 godina starijeg čoveka i to kao treća žena. Nekoliko godina kasnije, ponovo se sreću.


Iako su prošli kroz različita iskustva (on je izgubio nogu u borbama, ona ima petogodišnje dete), ljubav nije izbledela. Uprkos protivljenju obe porodice, Šaima podnosi zahtev za razvod braka. Mnogi razlozi su na putu njihove sreće - različita nacionalnost, tradicionalna porodična čast i strogi plemenski zakoni.


Ovaj film je učestvovao prošle godine na festivalu u Berlinu. Kritika ga je ocenila kao "neverovatnu dramu o Romeu i Juliji koja se može osetiti i kao fikcija, veoma intimna".

Nemica i Istranin

 

Rediteljka Helga Rajdemajster je studirala slikarstvo, a zatim Akademiju za film i televiziju u Berlinu. Režirala je više dokumentarnih filmova od 1970. godine i dobila mnoge nagrade. Od 1988. predaje u Nemačkoj i inostranstvu.


Filmski reditelj, scenarista i producent Solomun rođen je 1953. u Puli. Završio je studije filmske i TV režije u Beogradu, gde je od 1985. do 1990. sa kompozitorom Milimirom Draškovićem vodio filmsku radnu zajednicu "Pokret". Od 1990. godine živi i radi u Berlinu.


U Nemačkoj je 1997. osnovao filmsku produkciju "Bez prtljaga" (Ohne Gepack), koju vodi zajedno sa snimateljem Lorenzom Harmanom. Sa Rajdemajsterovom zajedno je režirao film "Žene u crnom" (1997), a sarađivali su i na filmu "Tekas - Kabul" (2003).
Uz više dokumentaraca Solomun je režirao i dugometražne igrane filmove "Harmonikaš" (1993) i "Umorni saputnici" (1996).

2024 © - Vesti online