Četvrtak 02.04.2015.
11:10
Tanjug

U Srbiji ima falsifikovanih lekova: Mišomor i prah od cigle u tabletama

Reuters
Pazite gde kupujete lekove

Zelić je precizirao da je reč o "globalnom proseku od 10 odsto ukupnog procenta lekova", da ne postoje egzaktni podaci, ali da je "Srbija, ipak, ispod tog procenta".

On je u Jutarnjem programu TV Pink poručio građanima da sve lekove za koje sumnjaju da su falsifikovani prijave Ministarstvu zdravlja.

- Srbija predstavlja tranzitnu zonu sa istoka ka zapadu i određeni broj lekova završava i na domaćem tržištu, istakao je Zelić i dodao da je nabavka lekova putem interneta, oglasa i pijaca zabranjena.

Zelić je rekao da se edukacijom građana nastoji da se smanji potražnja kako ne bi nabavljali lekove mimo apoteka i rizikovali posledice po zdravlje, jer takvi medikamenti mogu da sadrže toksične materije.

On je precizirao da u zemljama u razvoju ima oko 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, samo zbog uzimanja neefikasnih lažnih antimalarika.   

Zelić je ukazao da na srpskom, zapadnoevropskim i američkom tržištu postoje falsifikati kao što su rekreativni lekovi za potenciju, mršavljavanje, steroidi, ali i za razne vrste kancera i HIV.

On je objasnio da se u proizvodnji lažnih lekova koriste prah od cigle, mišomor, vosak za podove i boja za asfalt, da mogu biti i desetostruko jeftiniji, a da je zarada na njihovoj prodaji neuporedivo veća od bilo koje druge zarade.

2024 © - Vesti online