Četvrtak 02.04.2015.
09:45
J. Arsenović - Vesti

Gde je moja beba?

A. Čukić
Majka Ratka Račić ne veruje lekarima (Foto: Ilustracija)

- Za šest dana koliko sam bila na intenzivnoj nezi, dobila sam pet različitih verzija uzroka bebine smrti. Prvog jutra mi je rečeno da je imala preveliku infekciju, ali nisu znali da mi kažu o kojoj infekciji se radi. Sledećeg dana da je bebi kucalo srce pola sata posle porođaja i da je onda preminula. Trećeg dana da je beba imala epilepsiju. Četvrtog da je imala sepsu, pa sam ja pitala da li sam i ja pod rizikom. Petog dana da se nezvanično saznaje da je imala uvećanu jetru i slezinu. A u otpusnoj listi piše da je mrtvo rođeno - priča nam majka, uverena da su sve nelogičnosti koje su joj se dešavale u porodilištu samo dodatna potvrda njenog instinkta da joj je beba živa.

Ratka kaže da je bila školski primer dobrog podnošenja trudnoće. Ugojila se 13,5 kilograma, vodila računa o zdravoj ishrani. Dan pre porođoja lekarka koja joj je vodila trudnoću joj je rekla da su ona i beba u redu. To što su je poslali u operacionu salu nakon što su na CTG u jednom momentu prestali da se čuju otkucaji bebinog srca, ona smatra delom iste režije da se 17. marta, dva dana pre očekivanog termina za porođaj, odvede na carski rez, kako pod totalnom anestezijom ne bi mogla da svedoči da li je beba rođena živa.

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Vladimir Čičarević smatra da je Ratka predstavljala idealan plen za krađu bebe, jer ne živi s ocem deteta, a i prvorotka je koja nema stalno zaposlenje i čiji roditelji žive u Raškoj.

Porodicu nisu zvali da preuzme telo

Kada su joj u bolnici ponudili da vidi bebu, Ranka kaže da je odbila iz straha da joj ne ostane u takvom sećanju. Istovremeno, dok se od anestezije polako vraćala sebi postajala je svesna svih nelogičnosti. Između ostalog, i toga da niko iz bolnice nije zvao njene roditelje da ih pita da li hoće da preuzmu telo i sahrane žensko novorođenče. Njihovo unuče je na kraju, kako tvrde u bolnici, sahranjeno na groblju Orlovača.

- Poslaćemo dopis da se ekshumacija i uzorak DNK ne radi bez prisustva majke. Takođe da se analiza DNK uradi i u inostranstvu, jer iz iskustva znamo da su u ovakvim slučajevima mnogi u tom lancu umešani - kaže za "Vesti" Čičarević.

Pokušali smo da odgovore dobijemo i u porodilištu, ali nam nisu stigli do zatvaranja današnjeg izdanja "Vesti".

2024 © - Vesti online