Ponedeljak 26.04.2010.
16:54 >> 18:38h
Vestionline

Policija sprečila monahe da predaju peticiju Patrijaršiji

Patrijarh Irinej molitvom je jutros otpočeo Sabor SPC
 

Predavanje peticije onemogućili su pripadnici policije koji su, prema sopstvenim rečima, to učini na zahtev Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Oko 50-ak monaha, sveštenika i vernika okupilo se ispred Patrijaršije zahtevajući "zaštitu pravoslavlja od ekumenizma i unijaćenja“.

Nakon što ih je policija onemogućila da predaju peticiju, oni su najavili svakodnevni dolazak do završetka višednevnog zasedanja Sabora i uručenja apela čiji su inicijatori bili i većina monaha i eparhije Raško-prizrenske.

Među okupljenima bila je i Kosara Gavrilović (87) iz Vašingtona koja je poslednje dve godine bila prevodilac vladike Artemija u Gračanici, a dolaskom administratora vladike Atanasija Jeftića otkazano joj je gostoprimstvo.


Prethodnih godina ona je svim vladikama koji su dolazili u SAD bila prevodilac prilikom zvaničnih susreta u američkoj administraciji.

Dolazeći na sednicu Sabora SPC, jedan od episkopa koji je video okupljene ispred zgrade Patrijaršije i kordon policije nezvanično je rekao novinarima da će predložiti da Sabor odredi jednog vladiku ili tročlanu episkopsku delegaciju da primi peticiju kako se ne bi nastavljala, kako je rekao, bruka i sramota da srpska policija čuva srpske vladike i sveštenstvo od njihovog verujućeg naroda.

Peticija je potpisivana od 8. aprila u 10 gradova širom Srbije i na Kosovu i Metohiju.

Organizator protesta je inicijativni odbor Svetosavskog narodnog pokreta.

Sveti arhijerejski sabor SPC počeo je danas prolećno zasedanje na kome bi, kako se očekuje, glavna tema trebalo da bude "slučaj vladike Artemija" koji je zbog, kako se tvrdi, finansijskih malverzacija privremeno udaljen sa eparhijskog trona, a za privremenog adminsitratora raško- prizrenske eparhije postavljen je episkop Atanasije.

Sednica Sabora SPC počelo je danas oko 17 sati.


U radu Sabora SPC učestvuje svih 45 episkopa iz zemlje i dijaspore, a pravo odlučivanja prilikom donošenja odluka ima 36 aktivnih episkopa jer vikarni episkopi (pomoćnici) nemaju pravo glasa kao ni penzioneri.

Odluke se donose nadpolovičnom većinom, sa 19 glasova.
 

2024 © - Vesti online