Utorak 31.03.2015.
23:10
Tanjug, Srna

"I Moskva zainteresovana za Beograd na vodi"

Tanjug
Beogradski projekat zainteresovao i Moskovljane

Poledica je rekao da su današnji razgovori sa ministrom u Vladi Moskve zaduženim za građevinske i infrastrukturne poslove, te spoljno-ekonomsku trgovinu Sergejom Čerjominom značajni i za nove infrastrukturne i druge projekte koji će biti realizovani u Beogradu u vezi sa projektom "Beograd na vodi".

- Hoćemo da pokažemo da imamo građevinske firme koje mogu uspešno da rade na ruskom tržištu - rekao je Poledica.

On je naglasio da, prema saznanjima Ministarstva, na teritoriji Rusije radi oko 50.000 radnika iz Srbije, od kojih mnogi rade "na crno", prenose beogradski mediji.

- Naši ljudi odlaze u Rusiju posredstvom domaćih renomiranih firmi, ali i drugim kanalima - rekao je Poledica.

Građevincii dobrodošli

Vlada Moskve, kako je naveo, nastavlja sa velikim infrastrukturnim projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture i izgradnje podzemne želznice, a u Moskvi su, dodao je, veoma zadovoljni radom srpskih građevinaca koji su tamo angažovani.

- Zainteresovani smo da srpski građevinari i dalje dolaze i izvršavaju svoje poslove", rekao je Čerjomin, koji smatra da će sporazum dva grada podstaći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

On je najavio da će Vlada Srbije u narednom periodu raditi na izmeni regulative koja se odnosi na odlazak srpskih radnika u inostranstvo.

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će posredstvom ruske Ambasade u Srbiji sistematizovati postojeću složenu proceduru da bi svi zainteresovani mogli da dobiju radne dozvole i legalno zarađuju u Rusiji - naglasio je Poledica.

Sporazum o saradnji Beograda i Moskve u junu

Sporazum o saradnji Beograda i Moskve biće potpisan u junu, u ruskoj prestonici, a njime će biti definisana i produbljena saradnja dva grada u više oblasti, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali se prethodno u Skupštini grada sastao sa ministrom u Vladi Moskve za spoljnoekonomske i međunarodne veze Sergejom Čerjominom, sa kojim je razgovarao o sporazumu i njegovoj realizaciji.

- Namera nam je da kroz sporazum ojačamo saradnju dva grada, s obzirom na jake i tradicionalne veze Srbije i Rusije - rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare, gde je najavio da će u junu posetiti Moskvu, a da će moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin posetiti Beograd do kraja godine.

Mali je istakao i da granice između zemalja polako nestaju, a da su gradovi sve važniji činilac ekonomskog rasta i razvoja, zbog čega je ideja da se kroz sporazum Beograda i Moskve ojača odnos dve zemlje.

Moskva je, kako je dodao Mali, u poslednjih pet godina mnogo uradila na svom razvoju, a želja Beograda je da ta iskustva primeni.

- Poput Moskve želimo da investiramo puno u infrastrukturu i iskoristimo njihova znanja u uređivanju te infrastrukture, izgradnji metroa, sređivanju grada, pešačkih zona, zelenih površina i parkova - rekao je Mali.

Čerjomin je naveo da će potpisivanje sporazuma odrediti sfere saradnje dva grada u naredne tri godine, a ta saradnje će obuhvatiti oblasti poput građevinarstva, zdravstva, saobraćaja, novih tehnologija, kulture...

- Razvoj saradnje može da stvori sinergiju naših prestonica i podsticaće ekonomsko i trgovinsko delovanje i kulturne veze - naveo je Čerjomin i dodao da prestonice igraju veliku ulogu u razvoju odnosa država, kao i da državna saradnja Srbije i Rusije treba da bude ojačana međuregionalnom saradnjom.

2024 © - Vesti online