Sreda 01.04.2015.
08:45
A. David - Vesti

Nedeljkovići odgajili iračkog dečaka

Reuters
Odgajili dečaka kao svog (foto arhiva)

Njihovog sada već šesnaestomesečnog dečaka Ajmena preuzeo je otac Firat iz hraniteljske porodice Nedeljković iz Obrenovca, gde je prerano rođena beba smeštena zahvaljujući Radošu Đuroviću, direktoru beogradskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i Centru za socijalni rad.

Teško hraniteljima

Malog Ajmena kod Nedeljkovića je smestila Davorka Filipović, psiholog Centra za socijalni rad.
- Bilo je to najbolje okruženje za njegovo odrastanje, rešenje sa najmanjim stepenom traume. Odvajanje od hraniteljske porodice po pravilu deca brzo prevaziđu, ali ne i hranitelji. Njima rastanak pada mnogo teže - rekla je Filipovićeva.

Ajmen je dat Nedeljkovićima uz mogućnost da se vrati roditeljima ako i kada se za to stvori prilika.

- Bila je veoma zamršena procedura. Susretao sam se sa raznim komplikacijama, ali ostavljeno azilantsko dete rođeno u Srbiji, baš je nesvakidašnja situacija. Njegov status u našoj zemlji bio je veliki problem - kaže za "Vesti" Đurović koji je pun hvale za dečakove "srpske roditelje" Suzanu i Aleksandra koji su dete okružili pažnjom i ljubavlju.

- Nedeljkovići su za mene pravi heroji - ističe Đurović.

Čim su se Ajmenovi roditelji skrasili u zapadnoj Evropi i dobili azil, započeli su proceduru za povratak svog deteta. Borba sa pravnim propisima trajala je šest meseci.

Čim su ispunjeni svi uslovi, Firat je došao po sina. Proveo je sedam dana u porodici Nedeljković pre nego što je sa Ajmenom napustio Srbiju.

- Koliko je bilo komplikovano omogućiti da se dečak spoji sa roditeljima, sada je potpuno nebitno. Važno je samo da su sada svi "spojeni". Nedeljkovićima je bilo veoma teško da se rastanu od Ajmena, da se bore sa emocijama. Biće im teško da se naviknu na tišinu koja je ostala odlaskom iračkog dečaka. Njihova ćerka Sandra se razbolela od tolikog stresa, nekoliko dana nije mogla da ustane iz kreveta. Ali i pored toga, srećni su što će Ajmen odrastati uz svoje roditelje - ispričao je "Vestima" Đurović.

2024 © - Vesti online