Utorak 31.03.2015.
15:00
Tanjug

"Srbija u NATO samo ako se i građani slažu"

Tanjug
Da li će vojska nositi i NATO zastavu? Većina građano to ne želi!

U obraćanju na 88. Rouz-Rot seminaru PS NATO, čija je tema "Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica", Ali je poručio da čvrsto veruje da budućnost Srbije leži u evroatlantskim integracijama, ali da je na srpskom narodu da odluči kakva će mu biti budućnost u evroatlantskoj oblasti.

- Možete da budete deo evroatlantske porodice na mnogo različitih načina. Danas su vaša vlada i parlament čvrsto posvećeni članstvu Srbije u EU dok, nasuprot tome, nije izgledno da Srbija želi da postane članica NATO, bar ne u skorijoj budućnosti. I to nije nikakav problem - rekao je Ali.

Konstatujući da građane Srbije brine kako bi članstvo u Evropskoj uniji i, eventualno NATO, uticalo na nezavisnost Srbije i njene spoljnopolitičke odluke, Ali je istakao da "kakva god bude bila budućnost Srbije u okviru evroatlantskih integracija, tome građani Srbije treba da pruže punu podršku jer, u protivnom, taj proces neće uspeti".

- Bila bi greška da njihove brige i pitanja guramo pod tepih. Na njih treba odgovoriti potpuno transparentno i potkrepljeno činjenicama - smatra potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO.

On smatra da je Evropa suočena s novom vrstom "ruskog samopouzdanja".

- Rusija je okupirala i anektirala deo teritorije druge države i nastavlja da pruža pomoć separatistima u istočnoj Ukrajini. To je fundamentalna pretnja posthladnoratovskom sistemu vladavine prava. Taj sistem možda nije savršen, s čim bi se mnogi u Srbiji i Evropi saglasili, ali to je najbolji sistem koji smo ikada imali u istorji naseg kontinenta i ne smemo da dozvolimo da bude uništen - zaključio je Ali.

2024 © - Vesti online