Utorak 31.03.2015.
11:37
Tanjug

Dačić: Ne sedimo na dve stolice, imamo svoju

Tanjug
Više sarađujemo sa NATO nego sa Rusijom, rekao Dačić na skupu

Na pitanje učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO) o njegovom stavu o regionalnoj bezbednosti, a kroz dobre odnose Srbije s Rusijom, Dačić je odgovorio da bezbednost u regionu treba da zavisi od bilateralnih odnosa zemalja regiona.

- Bezbednost treba da zavisi od naših bilateralnih odnosa i građenja međusobnog poverenja i zajedničkih interesa u regionu - rekao je Dačić.

Kada je reč o Rusiji, Srbija ima tradicionalne prijateljske odnose sa tom zemljom i ostalim slovenskim državama, podsetio je Dačić i poručio da to ne utiče na opredeljenje Srbije ka evropskim integracijama.

- Kod nas ne postoji dilema i ne postavlja se kao ultimativno pitanje da li Srbija ide u Evropsku uniju ili u ostale oblike ekonomskih integracija, poput evro-azijske unije. Nikada nismo imali takvu ideju, niti je nama Rusija to ikada tražila - podvukao je Dačić.

On je ponovio da Srbija želi da gradi dobre odnose i s jednima i s drugima.

Govoreći o vojnoj saradnji s Ruskom Federacijom, Dačić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i dodao da je takva saradnja sa zemljama članicama NATO mnogo intezivnija od saradnje s ruskom vojskom.

- Bili smo neutralni i u vreme Tita, nismo bili članovi NATO ili Varšavskog pakta i zato je naša pozicija mnogo lakša i te pozicije se pridržavamo i danas. Nemamo vojne aranžmane s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom, niti ćemo ih imati. Ima mnogo i neuporedivo više vojnih aktivnosti sa zemljama NATO, nego s Ruskom Federacijom, ali to nije vest, uglavnom je vest kada imamo vojnu vežbu s Rusijom - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoje predrasude i zablude u vezi s tim kakva je politika u Srbiji kada je reč o Rusiji i o određenim interesima Srbije koji se kose s njenim članstvom u EU.

- To je potpuno pogrešna slika. Mi ne krijemo svoje prijateljstvo s Rusima. Ne kriju ga ni mnoge vaše zemlje koje imaju mnogo veću ekonomsku razmenu s Rusima nego mi, a neke su tu razmenu i povećale otkako su joj uvedene sankcije. Mi imamo svoju stolicu i ne sedimo na dve stolice - poručio je Dačić učesnicima skupa.

2024 © - Vesti online