Utorak 31.03.2015.
10:47
Tanjug

Seljaci tuže Srbijavode: Zbog loših nasipa poplavljene njive

Tanjug
I ove godine voda odnela useve. Poljoprivrednici besni i traže odgovorne

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da više nema opasnosti od novih izlivanja, jer nivo Zapadne Morave opada ali da su poljoprivrednici ogročeni jer odbrambeni nasip na delu te reke u Odzačima nije bio saniran.

On je dodao da je u selima Bogdanja i Počekovina poplavljeno po oko stotinak hektara zemljšta, a da je najteža situacija u slu Odžaci gde je pod vodom više od 300 hekatara oraničnih pvoršina.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su s pravom ogorčeni jer su posle prošlogodisnjih majskih poplava ponovo pretrpeli štetu "jer je zakazao neko u državnom sistemu".

Aleksić je primio predstavnike oštećenih poljoprivrednika koji su najavili tužbe protiv "Srbijavode" i zatražili nadoknadu štete, jer su njihove oranice, zbog neizvršene sanacije odbrambenog bedema na Zapadnoj Moravi, ponovo pod vodom.

"Poljoprivrednike zanima nadoknada štete, a za to je potrebno utvrditi odgovornost. Treba naći odgovor na pitanje ko je u državnom sistemu zakazao, pa 'Srbijavode' nisu izvršile sanaciju odbrambenog bedem", rekao je Aleksić.

Velika Morava

Vodostaj Velike Morave i dalje raste i proglašaena je redovna odbrana od poplave, u delu toka Ćuprija -Jagodina - Bagrdan, izjavio je načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

- Velika Morava je unutar nasipa, ali je problem što je mnogo stambenih, vikend i privrednih objekata, plastenika sa zasađenim povrćem, obora za stoku, bespravno izgrađeno u prostoru od obale do nasipa i tu može biti ozbiljnih problema i evakuacije stanovništva - rekao je Kušić.

Pripadnici Opštinskih štabova, Civilne zaštite i lokalnih samouprava su na terenu i prate sitauaciju, kao i stručnjaci JP "Srtbijavode", napomenuo je Kušić.

Zbog izlivanja Velike Morave u ponedeljak ujutru u selu Čepure u opštini Paraćin i dalje je u prekidu saobraćaj na liniji Paraćin - Raševica.

Vodostaj Velike Morave kod Vravarina je 290 centimetara, kod Ćuprije 362, kod Bagrdana (Jagodina) 497 i kod Ljubičevskog mosta 138 centimetara. Za dva dana vodostaj Velike Morave kod Varvarina, Ćuprije i Jagodine je porastao skoro dva metra.

2024 © - Vesti online