Ponedeljak 30.03.2015.
20:17
Tanjug

NATO i EU možda ne bi zajedno, ali moraju!

Reuters
Zabrinuti Stoltenberg: Suočeni smo sa istim pretnjama

- Suočeni smo sa istim pretnjama, koje zahtevaju bolju saradnju i  fundamentalne promene u jačanju sistema bezbednosti - rekao je Stoltenberg i podsetio da su 22 od 28 članica EU istovremeno i clanice NATO. On je u obraćanju evropskim poslanicima kazao da nijedna članica NATO zasad nije izložena direktnoj pretnji, ali da postoje izazovi, pre svega na istočnim i južnim granicama Alijanse.

- Imamo agresivno ponašanje Rusije u Ukrajini, ali i sve intenzivnije aktivnosti takozvane Islamske države na Bliskom Istoku i na severu Afrike, a oni, uz ostale ekstremističke organizacije, planiraju i izvode terorističke akcije u Evropi - naveo je Stoltenberg.

Govoreći o Rusiji, generalni sekretar NATO je podsetio da je Moskva uputila vojsku u Moldaviji i da ju je već koristila u sukobima u Gruziji i prilikom otcepljenja Krima od Ukrajine.

- Mi tu vidimo sistematsko delovanje Rusije i izazov za istočnoevropske i baltičke zemlje - rekao je Stoltenberg i optužio Rusiju da vodi "hibridni rat", koji uključuje kombinaciju vojnih i nevojnih aktivnosti, kao što su ekonomski pritisci i širenje dezinformacija.

- Rusi vode propagandnu kampanju i grade pogrešnu sliku o onome što se dešava, a mi tome treba da se suprotstavimo istinom, a ne kontrapropagandom - kazao je generalni sekretar NATO.

Brok: Nije sve u vojnoj sili

Stoltenberg je apelovao na evropske saveznike da odvoje više sredstava za odbranu, ilustrujući to činjenicom da Sjedinjene Američke Države snose više od 70 odsto ukupnih troškova NATO.

- Mi već četvrt veka smanjujemo izdatke, a pretnje neprestano rastu. Ne može se više sa manje - istakao je on.

Stoltenbergu je odgovorio predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Elmar Brok, koji je ukazao da EU izdvaja tri puta više novca od SAD za humanitarnu i ostale oblike civilne pomoći.

- Nije sve u vojnoj sili, a umesto da dajemo više para na vojsku, možda bi trebalo da bolje koristimo sredstva koja su već na raspolaganju - rekao je Brok.

Stoltenberg je uzvratio rečima da za bezbednost Evrope nije pitanje da li treba više novca ili ga treba bolje koristiti, nego je potrebno i jedno i drugo.

- Treba nam i više i bolje - zaključio je generalni sekretar Alijanse.

2024 © - Vesti online