Utorak 31.03.2015.
08:41
B. S. - Vesti

Državna naknada za majke troje i više dece

Reuters/A.L.
Crnogorci pripremaju zanimljivo rešenje za pdosticanje nataliteta

- Smatram da postoji i prostora i potrebe da Crna Gora na delu pokaže da teži društvu socijalne pravde i zaštiti najranjivijih kategorija koje podnose najveće žrtve - kaže Aleksandar Damjanović, poslanik SNP i predlagač ovog zakona.

Iako je predlog dobio jednoglasnu podršku na Zakonodavnom odboru, još vlada bojazan da li će ga u parlamentu podržati poslanici vladajuće koalicije koji su i dosadašnje slične mere dočekivali pitanjem: otkud pare?

- Posle se ispostavilo da imamo pare za kojekakve budalaštine i ekonomske i socijalne promašaje, a za ono što je temelj svakog društva, pogotovu crnogorskog koje rapidno stari, navodno nemamo - kaže Emilo Labudović, poslanik DF-a.

Zorica Kovačević, novopečeni ministar rada i socijalnog staranja, pohvalila je ideju kao dobru, humanu i korisnu, ali se i ona pita kako obezbediti novac za ta nova socijalna davanja.

Inače, iz krugova poslaničke većine u parlamentu, i to, da paradoks bude veći, iz redova žena poslanika, već su stigle negativne reakcije jer se "ovim zakonom ugrožava ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno njihovo pravo na rad".

Prema najnovijim podacima, u Crnoj Gori u ovom trenutku ima 3.140 zaposlenih majki koje su rodile troje dece koje bi stekle pravo na ovu naknadu i 1.560 onih koje su rodile četvoro i više dece.

2024 © - Vesti online