Sreda 04.11.2009.
14:48
Tanjug

Ban Ki-Mun Izraelu: "Ne provocirajte!"

Pokušava da zaštiti Palestince u istočnom Jerusalimu: Ban Ki-Mun

"Te akcije podstiču napetost, izazivaju patnje i još više podrivaju poverenje", naveo je Ban u saopštenju, naglasivši da je "zaprepašćen nastavkom akcija Izraela u okupiranom istočnom Jeruslimu, uključujući rušenje palestinskih kuća, isterivanje palestinskih porodica i ubacivanje naseljenika u palestinske kvartove", preneli su u sredu izraelski mediji.

Jevrejski naseljenici su primorali 29 članova palestinske porodice iz kvarta Šeik Džarah da izađe iz svog doma, pošto je okružni sud odbacio zahtev stanara da tamo ostanu. Ubrzo posle izricanja presude, desetine naseljenika je upalo u kuću sa iznajmljenim bezbednjacima, tražeći da je palestisnka familija odmah napusti.

Potom je izbio je sukob između naseljenika i palestinskih stanovnika kvarta i policija je pozvana da ih razdvoji. Jedna osoba je pri tom uhapšena.

Pravna bitka traje gotovo tri decenije za vlasništvo nad 28 kuća u tom kvartu. Kuću, iz koje su u utorak stanari isterani, izgradila je porodica Al Kurd pre deset godina ali u njoj niko nije živeo osam godina i bila je zaključana na osnovu sudske naredbe u očekivanju rešenja spora o vlasništvu.

Policija je u utorak sprečavala porodicu da se približi kući dok je desetak Izraelaca iznosilo nameštaj i bacalo ga u baštu. Prema nepotvrđenim izveštajima jedan policijski oficir je kasnije naredio naseljenicima da vrate nameštaj u kuću i odu.

Palestince koji trenutno žive u tom kraju kao izbeglice naselio je UN kada su pobegli iz zapadnog Jerusaliima u ratu 1948, koji je izbio posle stvaranja Izraela.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. i anektirao ga, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci kažu da je ono sto se juče dogodilo deo sistematskih pokušaja Izraela da ih istera iz istočnog Jerusalima, a oni žele da to bude glavni grad njihove buduće države.

2024 © - Vesti online