Ponedeljak 30.03.2015.
15:33
sputniknews

Grčka se očajnički bori protiv bankrota, traži pomoć Rusije

Reuters
Rusija bi mogla da bude slamka spasa: Aleksis Cipras

Ekonomsku pomoć od Rusije grčki političari nameravaju da traže tokom zvanične posete Moskvi, navodi se u tekstu.

- Grčka se očajnički bori protiv bankrota. Usled zastoja u pregovorima s finansijerima, Atina traži podršku Rusije. U Briselu i Berlinu taj pokušaj zbližavanja posmatraju s nepoverenjem - piše "Špigl".

Očekuje se da će ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis i parlamentarac Tanasis Petrakos saopštiti ovu molbu tokom posete Moskvi 30. i 31. marta, prenosi "Sputnjik".

- Želimo da produbimo odnose s Rusijom u sferi energetike i nadamo se da ćemo od toga imati koristi - izjavio je Petrakos u razgovoru za nemački list.

EU je zabrinuta zbog činjenice da mnogi predstavnici grčke vlade osećaju da su "bliži s Moskvom nego s Briselom", napominje "Špigl".

Briga je povezana s idejom da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da pojača uticaj u jugoistočnoj Evropi, dodaje se u tekstu.

Cipras: Očekujem uspešne razgovor  sa kreditorima

Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je nadu da će razgovori s međunarodnim kreditorima biti uspešno završeni za njegovu zemlju.

- Ubeđen sam da će razgovori uskoro biti srećno okončani u ovoj prvoj fazi pregovora i da će situacija biti normalizovana - rekao je Cipras za nedeljnik "Rialnjuz".

- Postoje sile (u Evropi) koje imaju posebne interese i koje žele raskid (s Grčkom). Međutim, ima i sila, koje će prevladati, koje nastoje da postignu pošten kompromis  -rekao je Cipras i apelovao da odluku ne treba da donesu samo ekonomisti i tehnokrate.

Grčki premijer Aleksis Cipras planira da poseti Moskvu 8. aprila i sastane se sa Putinom.

2024 © - Vesti online