Utorak 31.03.2015.
00:12
S. M. Tomić - Vesti

Poslednji dom slikara

wikipedia.org/Nadègevillain
Jedini dom koji je Leonardo da Vinči imao: Fvorac Klo Lise

Leonardo dolazi u Amboaz na kraljev poziv i tu provodi svoje tri poslednje godine života. Leonardo je prešao Alpe na magarcu, s prtljagom u kojem su bila i tri platna - "Đokonda", "Sveta Ana" i "Sveti Jovan Krstitelj".

Fransoa Prvi mu je ponudio položaj kraljevog prvog slikara, inženjera i arhitekte, a Leonardo je dobio lepu platu i dvorac Klo Lise, koji se nalazio samo 500 metara od dvorca Amboaz, kraljeve rezidencije, i sa njim je bio spojen podzemnim hodnikom.

Ovde je Leonardo i umro 1519. godine i danas počiva u kapeli dvorca, u kojem su izložene makete njegovih izuma. U dvorcu se nalazi 40 maketa, izrađenih 2003. po crtežima italijanskog renesansnog majstora, a neke su postavljene u parku.

Među njima su Leonardova vizija topa, helikoptera, tenka, padobrana i 12 metara dugačka maketa mašine za letenje, koju je po Leonardovoj zamisli napravio umetnik Kristijan van der Vink.

Dvorac Klo Lise je jedini dom koji je Leonardo imao, osim kuće u Vinčiju u kojoj se rodio i proveo prve godine života kao vanbračno dete. Najveći deo života proveo je radeći kod svojih mecena.

2024 © - Vesti online