Sreda 04.11.2009.
14:31
Tanjug

Roman Vitezovića u mađarskoj lektiri

Milovan Vitezović

Na primeru ovog romana mladi Mađari će se upoznati sa savremenom srpskom književnošću, ali će roman biti koristan i đacima srpske manjine u Mađarskoj, čija je najslavnija škola Srpska gimnazija u Budimpešti.

Delo koje slavi đake i profesore do sada je imalo 14 izdanja na srpskom jeziku i dva izdanja na grčkom. U Grčkoj ga je poznati pisac Filipos D. Drakodaidis u Elefteriji uporedio sa romanima Hašeka i Hrabala, nazvavši ga romanom nostalgije za večnim trenom mladosti.

U našoj školskoj lektiri ovaj roman, po kome je već snimljena jedna od najlepših televizijskih drama, a o njemu su rađene desetine diplomskih i dva magistarska rada, nalazi se već dve decenije.

Kosta Vujić, glavni lik romana, je ekscentrični profesor nemačkog jezika u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Roman prati poslednju, maturantsku školsku godinu razreda kome je profesor Vujić razredni starešina, a koja je i poslednja godina rada pred penziju tog profesora.

Radnja je smeštena na sam kraj 19. veka, a maturanti profesora Vujića su oni koji će kasnije obeležiti Srbiju svog vremena: Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Jakov Prodanović, Milorad Mitrović i drugi.

2024 © - Vesti online