Ponedeljak 26.04.2010.
15:49
Tanjug

Đorđević: "Slučaj Artemije" podelio episkope

Mirko Đorđević

"Sabor bi trebalo da konačno proceni o čemu je reč, ali treba imati u vidu da su finansijsko poslovanje eparhije i rad sudskih organa odvojeni od vladikinog sukoba sa Crkvom", rekao je Đorđević Tanjugu.

"Ukoliko se utvrdi kanonska odgovornost vladike Artemija, rasplet neće teći ni lako ni brzo i Sabor će svakako raditi više dana jer su mišljenja u episkopatu podeljena", rekao je Đorđević.

Ovoga puta, kako je rekao, rasplet će biti jasan tek kada finansijska komisija podnese izveštaj i kada sudski organi koji vode istragu na građevinsko-pravnom području okončaju svoj deo posla.

Đorđević je ocenio da će se ovi problemi o kojima se raspravlja odraziti i na odnose crkve i države budući da se, kako je rekao, vladika Artemije u nekoliko navrata usprotivio državnim odlukama.

On je dodao da se podela u episkopatu SPC ne može baš tačno izraziti brojevima, ali je jasno, tvrdi Đorđević, da ona postoji i oko drugih pitanja pa da stoga vredi "sačekati makar prve vesti sa Sabora jer do sada zvanično nije objavljen ni dnevni red zasedanja“.

"Mislim da je podela za sada pola - pola pa ćemo videti šta će diskusija pokazati, da li će se ići na kanonsko optužnicu pred duhovnim sudom, ili će se naći neko drugo rešenje", rekao je on.

Na Saboru će se rasptavljati i o drugim pitanjima, liturgijskim temama, o novim arondacijama unutar eparhija, a verovatno i o smeni članova Sinoda jer je nekima, kao na primer mitropoltu Amfilohiju, istekao mandat.

"Sabor će najverovatnije popuniti Sinod novim članovima, a to je redovnan posao i tu neće biti problema jer je izbor crkvene vlade rutinski posao", zaključio je Đorđević.

2024 © - Vesti online