Ponedeljak 26.04.2010.
15:35 >> 19:21h
Tanjug

Trećina srpskog izvoza ide u Italiju

Miloš Bugarin

"Poseban kvalitet robne razmene između Srbije i Italije je uravnoteženost izvoza i uvoza, što govori o komplementarnosti i povezanosti dveju privreda. Sa Italijom je stopa pokrivenosti uvoza izvozom tradicionalno veća od stope u razmeni sa Evropskom unijom i ostalim važnim spoljnotrgovinskim partnerima", rekao je Bugarin na ekonomskom forumu Italije i Srbije, koji je danas održan u beogradskom hotelu "Hajat".

U prva dva meseca ove godine pokrivenost uvoza izvozom sa Italijom dostigla rekordnih 88 odsto, rekao je Bugarin.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar za ekonomski razvoj Italije Klaudio Skajola složili su se da je potrebno intenzivnije sarađivati na obezbeđivanju dodatnih italijanskih investicija u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno i ubuduće unapređivati ekonomsku saradnju u oblasti energetike, što potvrđuje i današnje potpisivanje izjave Srbije, Italije i Republike Srpske u vezi sa realizacijom zajedničkih energetskih projekata.

On je naglasio da je obim robne razmene sa Italijom u 2009. godini dostigao 2,35 milijardi dolara i da je razmena dveju zemalja u poslednjih nekoliko godina imala izuzetnu dinamiku.

"U poslednje tri godine robna razmena je udvostručena, a u poslednjih pet godina, robni tokovi između Srbije i Italije povećani su pet puta", naveo je Bugarin.

Srbija i Italija su danas u Beogradu osnovale Poslovni savet, čiji je cilj dalje unapređenje odnosa preduzeća i preduzetnika dveju zemalja.

Zajedničku deklaraciju o osnivanju Poslovnog saveta potpisali su potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i italijanski ministar za ekonomski razvoj Klaudio Skajola.

2024 © - Vesti online