Ponedeljak 26.04.2010.
15:10
Tanjug

Slučaj Mišić: Trajković pati od vukovarskog sindroma

Svedočeći na ponovljenom suđenju Urošu Mišiću zbog napada na Trajkovića, na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. godine, Samardžić je naveo da se Trajković, posle tog incidenta, u dva navrata lečio kod njega u "otvorenoj bolnici na VMA".

Incident sa utakmice Crvena zvezda - Hajduk Kula
 


"Prvi put je došao kod mene na VMA u februarau 2008. kada mu je konstatovana dijagnoza akutni postraumatski stresni poremećaj. Lečenje je završeno posle tri meseca sa dijagnozom hronični postraumatski stresni poremećaj, poznat i kao 'vijetnamski sindrom', odnosno 'vukovarski sindrom' u našin prilikama", objasnio je doktor.


Iste godine u novembru Trajković je ponovo došao na lečenje zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, kada mu je, pored hroničnog postraumatskog stresnog poremećaja, konstatovana i "depresivna epizoda", čiji su simptomi opsesvno ponašanje sklonost alkoholu i drugim prihoaktivnim supstancama, naveo je Samardžić.


Posle VMA Trajković se lečio na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, ali i dalje dolazi kod njega na kontrolu i stanje mu je "dosta loše", naveo je lekar.
Na pitanje Mišićevog advokata Borivoja Borovića, psihijatar je ispričao da prilikom utvrđivanja dijagnoze nije koristio Trajkovićevu raniju medicinsku dokumentaciju i da nije proveravao njegove navode o ranijim povredama, psihičkom stanju i lečenju, napominjući da je odnos prihijatra i pacijenta pre svega zasnovan na poverenju.


"Rekao mi je da nije tražio psihijatrijsku pomoć i ja sam mu verovao" naveo je Samardžić obrazlažući zašto nije proveravao da li se Trajković lečio posle ratova u BiH i na KiM, gde je učestvovao kao pripanik policije.

Uzdržati se od komentarisanja

 

Na početku današnjeg suđenja Borović je ocenio da je neprimereno komentarisanje nepravosnažnih sudskih postupaka i kršenje pretpostavke nevinosti do presude.


"Oni svojim izjavama vrše pritisak na sud i ja se bojim da će, ukoliko vi postupite drugačije, Ministarstvo pravde pokrenuti inicijativu za vaše razrešenje, a ako je tako onda se ovaj postupak uzalud vodi", ocenio je Borović i naveo da se među sudijama stvara strah da ukinu pritvor.


Advokat Borović na to je rekao da ne može da veruje na reč oštećenom, koji hoće da na ovom (Mišićevom) slučaju zaradi penziju, "a prema stavu političara država će mu i dati nacionalnu penziju".

On je, takođe, zamerio tužilaštvu što ne reaguje na emisiju televizije B92 koja se bavi navijačima i Mišićevim postupkom, komentariše izjave svedoka u toku suđenja...

Mišić je optužen za pokušaj teškog ubistva, pošto je, prema optužnici, pokušao da upaljenu navijačku baklju ugura u usta Trajkoviću.


Na čelu Sudskog veća ostao je sudija Velimir Lazović, koji je Mišića na prvom suđenju osudio na 10 godina zatvora, pošto je ponovo izabran na sudijsku funkciju.


Prvu presudu na 10 godina zatvora, koju je Lazovićevo veće izreklo septembra prošle godine, Vrhovni sud Srbije je ukinuo i naložio ponovno suđenje. Na novom suđenju, prema uputstvu Vrhovnog suda, Okružni sud bi trebalo da utvrdi da li je Mišić hteo da upaljenu baklju ugura u usta Trajkoviću i onda izvuče zaključke o pokušaju ubistva za koji se tereti.

2024 © - Vesti online