Nedelja 29.03.2015.
13:36
blic.rs

Norvežani platili bedem, naši fušarili pa ga odnela reka

Tanjug
Velimir Ilić na reci Ribnici. Tu je bio i kobajagi bedem, ali ga odnela voda

Posle prošlogodišnjih poplava, vlada Norveške pomogla je Kraljevu sa oko 50.000 evra, kako bi se sanirala šteta od poplava na neregulisanom delu reke Ribnice u Kraljevu. Cilj je bio da se otklone posledice štete nastale usled poplava i da se izgradi bedem koji bi trajno da ojačao obalu i zaštitio kuće na obali. Ali, samo nekoliko meseci posle završetka radova, malo veći vodostaj Ribnice je potkopao i urušio bedem, otkrivajući sliku lošeg zidanja.

- Bedem je izuzetno loše urađen. Kamen uopšte nije uliven u beton već je samo složen na suvo, a onda spajan na površini. Ceo bedem će se srušiti. Nadzor je bio izuzetno loš, a izvođač nije dobro izveo radove. Sve mora da se skloni i ponovo uradi - rekao je za “Blic” Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije.

Ilić kaže da je bedem samo estetski urađen i da će zbog toga poslati inspekciju da konstatuje propuste.

- Norvežani će sada uložiti protest, jer njihov novac nije iskorišćen za ono za šta je bio namenjen. Izvođač, a kako su mi rekli to je firma "Zapadna Morava" iz Kraljeva će morati sve o svom trošku da ponovo uradi. Jer, ako se obala hitno ne zaštiti, Ribnica će vrlo brzo doći do kuća - rekao je Ilić.

Pošto se radilo o donaciji, Grad Kraljevo je ceo posao dodelio javnom preduzeću "Putevi" iz Kraljeva, a oni su pošto nemaju iskustva sa takvim poslovima, raspisali javnu nabavku.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da su posao oko izgradnje bedema dobili “Putevi” iz Kraljeva, a onda su oni kao podizvođače, putem javne nabavke, izabrali vodoprivredno preduzeće “Zapadna Morava” iz Kraljeva.

- Ništa nije ukazivalo da je napravljen propust. Svi smo se iznenadili kada smo videli da se bedem urušio. Naložićemo hitno ponovne kompletne radove - rekao je Ilić.

Nabujala Ribnica je potkopavanjem obale prošle godine ugrozila desetak obližnjih domaćinstava, pa je uređenje njenog korita i obale označeno kao prioritet.

2024 © - Vesti online