Subota 28.03.2015.
20:35
Tanjug

Protivnici i pristalice američkog konvoja se okupile u Pragu

Reuters
Protivnici američkog konvoja

Nekoliko stotina pripadnika jedne i druge grupe se izmešalo i glasno razmenjivalo stavove, a nešto kasnije akcija podrške američkom konvoju i NATO, u kojoj su učestvovali i političari iz stranaka TOP 09 i ODS, održana je na Trgu mira.

Protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret "Stop restituciji crkvene imkovine".

Neki od onih kojima smeta prisustvo američkih vojnika u Češkoj nosili su ruske zastave, kao i transparente s natpisom "Stop konvoju SAD", preneli su češki elektronski mediji.

Reuters
Pristalice američkog konvoja

Istovremeno, na istom mestu okupili su se i ljudi koji misle suprotno, noseći zastave SAD, Ukrajine ili NATO uzvikujući: "Mi smo Zapad!".

Dve drupe su se izmešale glasno diskutujući među sobom, ali incidenata nije bilo, a skup je obezbeđivalo samo nekoliko desetina policijaca.

Posle protesta na Vaclavskom trgu, deo pristalica konvoja premestio se na Trg mira, gde je održana akcija "Hi, friends!" (Zdravo, prijatelji), a među njima su bili i bivši šef diplomatije i lider TOP 09 Karel Švarcenberg i bivši ministar finansija Miroslav Kalousek.       

2024 © - Vesti online