Subota 28.03.2015.
19:55
B92

"Priznaš psihički problem - dobiješ otkaz"

Reuters/KHAM
Piloti izbegavaju priču o psihološkim problemima

Kapetan jedne azijske aviokompanije koji je insistirao da bude anoniman rekao je da niko ne bi dobrovoljno otkrio da ima zdravstvene poteškoće.

- Pitanju vas za mentalno zdravlje, za događaje koji mogu da vas psihički poremete. Ko bi to rekao samoincijativno? Ja ne bih - rekao je pilot Rojtersu.

On je istakao i da poslodavci ohrabruju pilote da prijave ukoliko kod kolega primete nešto sumnjivo.

 -To je osetljivo, da li želite da radite u kompaniji u kojoj vas kolege špijuniraju? Zato ima malo takvih prijave. Svi imaju probleme, neko se sa njima nosi bolje od drugih. Neće svako rešavati svoj problem udaranjem aviona u planinu. To su ekstremne reakcije, ne možete ih predvideti - naveo je pilot.

Profesorka psihijatrije Gejl Salc istakla je da su ljudi u strahu od gubitka posla i da nije dovoljno samo da aviokompanije imaju česta psihološka testiranja.

Specijalista za medicinu letenja sa Novog Zelanda Dejvid Pauel rekao je da u svega deset slučajeva avio nesreća u proteklih 20 godina razlog bio zdravstveni problem pilota, dok klinički psiholog Toni Katanazi navodi da je najučinkovitija prevencija samoubistva da nestabilnu osobu nikada ne treba ostavljati samu.

2024 © - Vesti online