Ponedeljak 30.03.2015.
09:54
S. Đurić - Vesti

Pesimizam bede

Tanjug/AP
Žena u jedom beogradskom baru

Istraživači tvrde kako je depresija drugi najčešći uzrok nesposobnosti, a siromaštvo i ekonomska kriza nepovoljno se odražavaju na kvalitet života građana, ali i na psihološko zdravlje nacije, a izlaz iz te situacije moguće je pronaći u porodici i solidarnosti s ljudima u nevolji.

Najdepresivnija zanimanja

* Javni prevoz
* Građevinski sektor
* Industrija
* Pravnici
* Brokeri
* Novinari
* Izdavači

Siromaštvo dovodi i do osećanja frustriranosti i besperspektivnosti ljudi, ali i do ukupnog pada raspoloženja stanovništva. Preliminarni rezultati istraživanja Saveta za regionalnu saradnju govore da su Srbi najveći pesimisti u regionu kada je u pitanju aktuelno stanje u zemlji i očekivanja u budućnosti.

Generalni sekretar Saveta Goran Svilanović rekao je da je jedan od najtužnijih podataka to što građani Srbije ne vide vezu između škole koju su završili i posla koji rade.

- Manje od 14 odsto smatra da je obrazovanje važno za uspeh u životu, što je najniže u regionu. Mene ovo zabrinjava i otvara mnogo tema da su naši građani izgubili poverenje u to da škola koju su završili ima ikakve veze sa njihovim uspehom u životu - rekao je Svilanović na konferenciji "Jugoistočna Evropa 2020".

Istraživanje koje je sprovedeno na 7.000 građana u regionu i 1.400 privrednika pokazuje i da su biznismeni malo veći optimisti. Svima u regionu najveći problemi su nezaposlenost i teška ekonomska situacija.

Najdepresivnije zemlje

* Avganistan
* Bliski istok
* Severna Afrika
* Eritreja
* Ruanda
* Bocvana
* Gabon
* Honduras
* Srbija
* Hrvatska
* Bosna i Hercegovina

2024 © - Vesti online