Subota 28.03.2015.
15:18
Tanjug

Gotova žalost za Njemcovim, ljudi u crnom odneli sveće i cveće

Reuters
Most u blizini Kremlja počišćen od cveća i sveća ostavljenih u čast Njemcova

Pristalice su redovno donosile cveće i sveće na most blizu Kremlja gde je 27. februara ubijen 55-godišnji bivši zamenik premijera i istaknuti kritičar predsednika Vladimira Putina.

Oko 10 muškaraca u crnoj odeći rano jutros su stavili cveće, fotografije i sveće u kese za smeće i odneli, vidi se na snimku koji je napravljen iz automobila u prolazu i objavljen na društvenim mrežama. Policija nije intervenisala iako je Kremlj u blizini.

"Oni su pokupili i odneli svo staro i novo cveće, sveće i fotografije. Došli su jutros u dva sata i uradili su to vrlo brzo. Po naređenju, naravno. To je zlobno i nisko", napisala je na Tviteru Natalija Pelevina, član Njemcovljeve liberalne partije RPR-Parnas.

Njemcovljeve pristalice su kasnije danas došle i donele novo cveće, slike i ruske zastave, napisao je na Instagramu glavni urednik "Eho Moskve" Aleksej Venediktov.

To je bio drugi napad na improvizovani memorijalni centar. Aktivisti iz malo poznate nacionalističke grupe prošle nedelje su precrtali znak "Njemcovljev most" koji su postavile pristalice i ostavili su poruku u kojoj kritikuju Njemcova zbog podrške "prozapadnoj pobuni u Ukrajini". Oni su posle objavili fotografije svojih akcija na Fejsbuku.

Ruska policija je privela pet osumnjičenih za ubistvo, pod optužbom da su izvršili naručeno ubistvo, ali nije objavila skoro nikakve detalje o istrazi, navodi AFP.

2024 © - Vesti online