Subota 28.03.2015.
14:34 >> 16:17h
Tanjug

Izlili se potoci i rečice, Ibar preti kod Kraljeva, nose se džakovi sa peskom

Tanjug
Nabujala reka Ribnica u Kraljevu potkopala most

Arilje - U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom. Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju, Virovu i Mirosaljcima.

Požega - Usled izlivanja Zapadne Morave i Moravice nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom. U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i Jelen dolu.
Jagodina - Rečica Osaonica, u selu Bagrdanu, oko 12 kilometara od Jagodine, izlila se iz korita i preplavila ulice. Na terenu su ekipe ljudi i mehanizacija lokalne samouporave Jagodine i intervenišu, nema ugroženih građana. U svim drugim rekama, uključujući i Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine izavale katrastrofalne poplave u ovim gradovima, vodostaj je porastao, ali su one još u koritima. Tako je i kada je reč o Velikoj Moravi.

Prema rečima načelnika Opštinske uprave Ljiga, Steva Vraneševića, u Lalincima, gde se gradi trasa autoputa, bilo je određenih teškoća, ali su ih rešili izvođači radova.

- Građevinci iz preduzeća Azvirt su omogućili slobodan protok vode, domaćinstvo Milenka Arsovića je bilo u opasnosti, ali sada nema ugroženih kuća - rekao je Vranešević.

Tanjug
Kraljevčani postavljaju džakove sa peskom da bi zaštitili kuće od vode koja nadolazi

Načelnik kaže da su morali da intervenišu i u Banjanima, kako voda ne bi tekla gradilištem, tamošnji žitelji su bili odsečeni, ali mogu da koriste deonicu autoputa koja nije u funkciji.

- Nema većeg porasta nivoa reke Ljig, ali su se izlile neke njene manje pritoke, u Jajčiću i Latkoviću i poplavile nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta. Put Latković-Dudovica je pod vodom dubine 30 centimetara u dužini od 70 metara, a policija će ustanoviti da li saobraćaj treba da bude obustavljen, pošto sada nije bezbedno - zaključio je Vranešević.

Obustava puta zbog odrona

Na deonici državnog puta Ljubovija - Osečina u mestu Pecka zbog odrona danas će biti obustavljen saobraćaj, saopštili su Putevi Srbije. Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju, kao i da koriste zimske gume.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je da se u Kraljevu priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

- Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare - rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog Vodovoda, rekao je da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare.

- Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode - rekao je Đekić.

Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka reka. Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.

Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva. U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

2024 © - Vesti online