Petak 27.03.2015.
08:35
blic.rs, Vestionline

Šta sve neće uraditi za pare: Dobijaju honorare ako se potuku ili imaju seks?!

screenshot
Samo jedan od "razvratnih" momenata (grudi su Macine, naravno, s obzirom da se ona najčešće razgolićuje)

Televizijski kritičar i voditelj Dragan Ilić kaže da su podjednako krivi i društvo i karakteri koji učestvuju u ovakvim programima.

- Rijalitiji su samo slika našeg društva u ogledalu. U serijalu "Parovi", u odnosu na prethodne slične programe, novost za publiku je pojava starleta i kvaziselebritija. Njih su u Srbiji stvorili tabloidni mediji baveći se iz dana u dan skandalima vezanim za taj polusvet noćnog i splavarskog Beograda. Doveli su do toga da se više ne zna granica između javnog i privatnog - smatra Dragan Ilić, koji ima predlog kako da se ublaže posledice emitovanja sramnih emisija.

- Rešenje je cenzura i emitovanje rijalitija posle 22 sata - rekao je Ilić za Blic.

S druge strane, produkcije ovakvih programa ne mare za kritike i vrlo perfidno rade na što skandaloznijem sadržaju. Prvi rijalitiji su bili zanimljivi sami po sebi jer su bili novost na našem tržištu. Svaki sledeći je morao da bude grozniji da bi se zadovoljila glad publike za senzacijom.

Recept je postao poznat: biraju se konfliktne ličnosti, jasnim stavkama u ugovoru obećavaju za skidanje, seks ili tuču pred kamerama veći honorar, s vremena na vreme ubacuju se gosti koji treba da izazovu konflikt i da nestanu, često se pravi kafanska atmosfera među učesnicima.

- Najviše se gledaju seks, svađe i golotinja. Naravno da ćemo tražiti ljude koji će bez problema da se skinu i koji traže kavgu. Nekada se pišu i scenarija za učesnike. Damo im podstrek za akciju, a oni nastavljaju sami. Što više ispada imaju učesnici, imaće i više novca - kaže izvor iz produkcijske kuće koja je radila rijaliti.

Dobar način za manipulaciju

Sociolog Slobodan Vuković vrlo je oštar kad je reč o rijalitima. Ocenjuje ih kao pogodno sredstvo za manipulaciju.

- Sve ovo što se vidi u "Parovima" je skandalozno. Ipak, to nije ništa novo. Još u Starom Rimu su kao glavnu zabavu za narod koristili rat i igre. Kako mi nemamo rat, ostaju nam igre - kaže Vuković i dodaje da kvalitet programa zavisi od stanja nacije.

- Smatram da vlast koristi rijalitije kao savršeno sredstvo za skretanje pažnje. Živimo u državi koja nema socijalni program, opoziciju, slobodne medije, ali imamo nekoliko obnaženih individua koje ne silaze sa malih ekrana. Zašto bi čovek razmišljao o nekom ozbiljnijem problemu kad može da razmišlja o tome. Ovakav format rijaliti programa uvezen je iz Amerike. Ovakvi programi su tamo još skandalozniji - kaže Vuković.

2024 © - Vesti online