Četvrtak 26.03.2015.
13:45
Sponzorisani tekst

Ulaganje u nekretnine u Beogradu - siguran profit

Promo
Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat"

Svetske agencije koje se bave investicijama označile su Beograd kao jedno od najinteresantnijih  mesta za ulaganje. Izgradnja dva mosta, završetak obilaznice oko grada, u okviru koje će se graditi  mostovi  preko Save i Dunava, inevsticije su za najmanje milijardu evra. Samo u infrastrukturu železnice, koja obuhvata i prugu  Beograd-Budimpešta, za brzine od 200 kilometara na sat, biće uloženo još toliko.Već je počela prodaja stanova  u okviru  projekta "Beograd  na vodi", kapitalnoj investiciji  od čak 3 miljarde dolara, koja je jedan od prioriteta  Vlade Srbije. Kompanije "Lidl" i "Ikea" već su kupile  lokacije za izgradnju  velikih  tržnih centara. Očekuje se i dolazak najvećeg trgovinskog lanca u Evropi "Kerfora". I domaći investitori najavljuju velika ulaganja u ovoj oblasti. Otvoreno je nekoliko luksuznih hotela, a u ovoj godini počeće izgradnja novih.

Brže do građevinskih dozvola

Srbija je godinama bila na začelju liste  po brzini dobijanja dozvola, a među najpoznatijima po preprekama  na koje su nailazili investitori. Novim zakonom administracija je obavezna da  za potrebe investitora  u roku od 4 nedelje obezbedi saglasnosti potrebne za dobijanje gradjevinske dozvole. Znatno su smanjene i nadoknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta, a dodatna pogodnost je to što se obaveze mogu platiti tek pri dobijanju  upotrebne dozvole. Ove izmene ubrzaće realizaciju investicija, a i cena će biti niža.

Investiranje u nekretnine je sigurno ulaganje koje obezbeđuje profit

Izvesno je da će cena nekretnina u Beoradu  rasti u odnosu na trenutno stanje. S obzirom na činjenicu da su kamate u pojedinim zapadnim zemljama čak negativne,  ulaganje u nekretnine je sigurna investicija koja donosi profit. Cene zemljišta i troškovi  izgradanje su  izuzetno niski. U ovom trenutku su i  cene  gotovih stanova veoma povoljne. Nekoliko desetina hiljada ljudi dolazi svake godine u Beograd da tu živi. U unutrašnjosti i dijaspori raste interesovanje za kupovinu. Beograd  postaje regionalni finansijsko-investicioni centar  Jugoistočne Evrope  u koji dolaze  velike svetske kompanije. Broj turista  godišnje se povećava po stopi iznad 10 odsto,  a svetski operateri proglasili su Beograd  za  jedan  od desetak  gradova koje obavezno treba posetiti. "Sve ovo je garancija da će rasti  tražnja za  nekretninama",  ubedjen je  Nedeljko Malinović  vlasnik agencije "Legat", koja je u proteklih 15 godina, izmedju ostalog, realizovala nekoliko velikih projekta za  Merkator, Hjundai, Gorenje, Famis itd.

Beograd ima najmanje 100.000 podstanara čija je prirodna želja da dodju do krova nad glavom. Ako tome dodamo velika ulaganja države, dolazak investitora i velikih  inostranih kompanija i niske kamatne stope na kredite, tržište nekretnina u srpskoj prestonici  oživeće u narednom periodu. Oni koji prvi ulože mogu očekivati da će najviše i zaraditi.

Donošenjem Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji između ostalog utvrđuje ko se može baviti posredovanjem, koje uslove treba ispuniti za obavljanje poslova posredovanja, koje su obaveze posrednika, a koje nalogodavaca itd. uvodi se red na tržištu nekretnina. Ove godine Srbija dobija i prve licencirane agente za posredovanje u prometu nekretnina. Klaster nekretnina i Udruženje posrednika u prometu nekretnina su tokom prethodnih nekoliko godina uspeli da se izbore za donošenje ovog zakona i svojim daljim radom trude se da se i u našoj zemlji obezbedi kvalitet usluga kakav su postigle najrazvijenije zemlje.

2024 © - Vesti online