Četvrtak 26.03.2015.
12:19
Naše novine

Meso pojeftinjuje, salama poskupljuje (?!)

huntsvillebible.com
Ovo jeftinije od tamo neke salamice? Pa gde je tu logika?!

APOS je zaključio da trgovinski lanci očigledno pribegavaju metodi promena cena – snize cenu svežeg mesa, ali povećaju cenu za mesne prerađevine.

Iako je kukuruzno i pšenično brašno od novembra poskupelo za tri do šest dinara, kao i so i šećer - prerađevine koje se od ovih namirnica prave, kao što su špageti i makaroni – pojeftinile su za dva do šest dinara po artiklu, konstatuje se u izveštaju.

Ista nelogičnost pojavljuje se kad su u pitanju meso i mesne prerađevine. Od marta prošle godine, jedino je konstantno jeftinije sveže svinjsko meso, dok cene junećeg i pilećeg svežeg mesa beleže rast. Ipak, to naizmenično povećanje i smanjenje cena svežeg mesa na isti način ne prate cene mesnih prerađevina, odnosno suhomesnatih proizvoda. Oni su od marta do novembra 2014. poskupeli u proseku za 150 dinara, a do danas još dodatno za oko 100 dinara u proseku.

Slično s mlečnim proizvodima

Slična situacija je i s mlekom i mlečnim proizvodima. Cene svežeg i trajnog mleka su s češćom tendencijom opadanja varirale u poslednjih godinu dana, ali su zato cene sireva i sirnih namaza stalno rasle. Gaudu, mladi sir i kačkavalj u proseku plaćamo za oko 200 dinara skuplje nego pre godinu dana.

Po starom pravilu, cene zamrznutih proizvoda beleže konstantan rast u odnosu na mart prošle godine. Najveći rast cena je kod zamrznute i konzervirane ribe (oslić, tunjevina, sardine…), i to za 13 odsto u proseku. Poskupelo je i zamrznuto povrće (grašak, boranija i povrće za čorbu) za četiri odsto u proseku i u APOS-u pretpostavljaju da upravo zbog toga ova grupa namirnica nije bitnije poskupela od novembra 2014.

Kada su u pitanju razlike u vrednosti korpe istih namirnica i iz istih marketa, nastavlja se pravilo da je Beograd nešto povoljniji od Niša i Novog Sada.

2024 © - Vesti online