Četvrtak 26.03.2015.
10:24
Tanjug

Šta ćemo sa običnim, a šta sa svinjskim gripom?

giglig.com
U Srbiji je do sada registrovano 122.207 slučajeva oboljenja sličnih gripu: Stručnjaci savetuju vakcinaciju

Nacionalni koordinator za grip Instituta Dragana Dimitrijević rekla je Tanjugu da je laboratorijski potvrđen virus gripa A(H1) kod 15 smrtnih slucajeva, tip A kod pet, tip A(H3) kod šest i tip B kod dva umrla.

Ona je navela da je u uzrasnoj grupi starijoj od 55 godina prijavljen 21 smrtni ishod.

U prethodnoj nedelji prijavljen je 8.601 slučaj gripa, rekla je Dimitrijević i dodaje da se, u odnosu na prethodne nedelje, registruje smanjenje broja obolelih i da se u narednim nedeljama očekuje opadajući trend obolevanja.

-  Među umrlima su osobe koje su i hronični bolesnici, a tu se posebno ističe dijabetes - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović, napominjući da ne postoji unakrsni imunitet kod osoba koje obole istovremeno od više tipova, a teška slika kombinovana je i bakteriskim infekcijama.

Među obolelima jesu najzastupljeniji oni koji su u uzrastu od 25 do 45 godina starosti i koji nisu stekli imunitet ranije, ali oni nisu i najbrojniji među umrlima, rekao je Tiodorović. On je izrazio očekivanje da će se za oko 15 dana to svesti na sporadične slučajeve, ali je upozorio da ne treba da se opustimo, jer će vreme pogodovati bakterijskim infekcijama i one mogu biti u porastu.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Leposava Garotić Ilić istakla je da građani moraju na vreme da razmišljaju o vakcinaciji protiv gripa.

- Bilo je dosta slučajeva sa teškim komplikacijama, sa teškom formom bolesti, tako da rizične kategorije stanovništa - deca, hronični bolesnici, stariji od 65 godina, trudnice, moraju na vreme da se vakcinišu jer time štite svoje zdravlje i sprečavaju širenje infekcije - istakla je Garotić Ilić.

Do sada je potvrđena cirkulacija virusa gripa na teritoriji okruga - Južnobačkog, Beogradskog, Pomoravskog, Mačvanskog, Sremskog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Zapadnobačkog, Šumadijskog, Moravičkog, Kolubarskog, Braničevskog, Raškog, Jablaničkog, Zlatiborskog, Zaječarskog, Pirotskog, Nišavskog, Podunavskog, rasinkog, Srednjebanatskog.

Svinjski grip postao sezonski, neophodna vakcinacija

"Svinjski grip", koji može izazvati komplikacije i kod mlađih osoba koje ne spadaju u rizičnu grupu, postao je sezonski još pre nekoliko godina i od tada se javlja u epidemijskoj formi, upozoravaju stručnjaci i preporučuju vakcinaciju, kao najbolji oblik zaštite.

Iako su preminuli uglavnom hronični bolesnici, kojima je grip dodatno pogoršao zdravstveno stanje ili stariji od 65 godina, stručnjaci upozoravaju da smrt mlađih osoba između 30 i 40 godina nije neuobičajena, jer grip može biti ozbiljno oboljenje koje dovodi do teških formi bolesti i smrtnog ishoda.

Reuters
"Neverovatno je da u 21. veku mi umiremo od takvih bolesti za koje postoji vakcina"

Oni upozoravaju da građani obrate pažnju na mere prevencije poput higijene ruku, disajnih puteva, izbegavanja kontakta sa obolelima, provetravanje prostorija, kao i da ishranu obogate voćem i vitaminima.

Stručnjaci savetuju da se, ako simptomi poput visoke temperature potraju duže od dva, tri dana, obavezno trba javiti lekaru radi pravovremene terapije.

Prema rečima infektologa Dragana Delića, situacija sa gripom se ponavlja iz godine u godinu i važno je ukazai na to da virusi mutiraju i menjaju strukturu.

- Ti virusi mogu i kod mlađih osoba izazvati teške oblike nekih bolesti, teže upale pluća ili encefalitis, ali ono što je najvažnije jeste vakcinacija koja je na nedopustivo niskom niovu - rekao je Delić i naveo da se umire i od infektivnih bolesti kao što je grip, što zavisi od samog bolesnika, virusa, ali i spoljašnjih okolnosti, podsećajući na smrtne slučajeve kao posledice infektivne žutice ili ovčijih boginja.

- Neverovatno je da u 21. veku mi umiremo od takvih bolesti za koje postoji vakcina. Vakcinacija je neophodna - poručio je Delić.

2024 © - Vesti online