Četvrtak 26.03.2015.
10:35
O. I. - Vesti

Rat u Donjecku i u video-igrici

Twitter/BattleForDonetsk
Antiratna zabava belgijskih programera

- Bitka za Donjeck nosi antiratnu poruku. Ne zauzima nijedan politički stav, niti podržava nasilje i konflikt - izjavio je jedan od programera LuGus studija.

Naime, u ovoj video-igri pravila su jednostavna: odaberete jednu od dve strane (ukrajinsku ili prorusku) i dobijete misiju koju treba da ispunite.

Nije važno da li ćete pobediti ili izgubiti, čak iako sasvim porazite neprijatelja, po završetku svakog nivoa na ekranu će pisati: "Igra je završena", što je simbolički podsetnik na konstantno stradanje civila od početka sukoba u Ukrajini.

"Igra je gotova! Pobedili ste u bici, ali ste izgubili igru, previše civila je stradalo!", poruka je koja se stalno pojavljuje na ekranu nakon odigranog nivoa.

Programer koji je razvio video-igru, Belgijanac Kevin Helterman, izjavio je da se na ovaj korak odlučio zato što "veoma mali broj ljudi ima predstavu šta se zapravo događa u Ukrajini".

- Želeo sam da barem malo skrenem pažnju na stradanje nevinih civila. Moguće je pobediti u mojoj video-igri, stići do kraja, samo treba malo mozganja. Mi ne držimo stranu nijednoj političkoj poziciji. Mi samo hoćemo da pokažemo šta je rat. A to su nevine žrtve! U ratu nema dobrih i loših - rekao je Helterman.

2024 © - Vesti online