Četvrtak 26.03.2015.
08:12
D. N. P. - Vesti

Govorancije u Beogradu, gnev Srba na Kosmetu

Tanjug
Polaganje venaca u Kosovskoj Mitrovici

Ceremonija u Beogradu je simbolično počela u 19.58 sati intoniranjem himne "Bože pravde" ispred srušenog Generalštaba.

Reflektorima su pokazivana mesta koja su bombardovana, a okupljeni građani su palili sveće. Minutom ćutanja odata je pošta žrtvama bombardovanja, a glumci i narator podsetili su na svih 78 dana bombardovanja sećajući se najtragičnijih događaja i žrtava.

Premijer Vučić zahvalio je Beograđanima što su se okupili u velikom broju i poručio da Srbija neće zaboraviti 24. mart 1999. godine.

- Srbija nije neprijatelj sa onima koji su nas ubijali. Nećemo sukobe ni sa kim, pa ni sa NATO, ali ljubomorno čuvamo svoju vojnu neutralnost - poručio je on.

Premijer je naglasio i da Srbija nastavlja borbu za normalan i dostojanstven život građana, da hoće u Evropu ponosna i čistog obraza, ali da ne dozvoljava da joj bilo ko ruši dobre odnose s Rusijom i prijateljima na istoku.

Gotovo istovremeno, na obeležavanju 24. marta u Kosovskoj Mitrovici, čelnici Patriotskog bloka optužili su Vučića za veleizdaju. Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, istakla je da je pre 16 godina poleteo "vampir koji je 78 dana ubijao srpsku decu i Srbiju".

Vučića je zapitala s kojim ciljem i u čije ime je dovodio Tonija Blera i kojom političkom logikom je potpisao sporazum sa NATO koji uvodi Srbiju u predvorje tog pakta i konfrontacije sa Rusijom. Boško Obradović iz Dveri je rekao da je vlast prekršila izborna obećanja, izdala i rasprodala sve i optužio vladu da je direktan saučesnik albanskom terorističkom režimu Prištine u stvaranju nezavisnog Kosova.

2024 © - Vesti online