Četvrtak 26.03.2015.
05:39
O. Đoković, Z. Mirković - Vesti

Sramno ćutanje o NATO zločinu

Z. Mirković
Detalj sa okupljanja Srba u Beču

Svim dijasporskim organizacijama je Zoran Milinković, predsednik Instituta za javnu diplomatiju, poručio da se ovakvi događaju moraju obeležavati kao opomena da se tako nešto više nikada ne sme dogoditi.

Revoltiran što je izostalo obeležavanje 16-godišnjice agresije na Srbiju, Mraović je tražio smenu Romea Miloševića, predsednika Saveza Srba Francuske. Mraović je ukazao i na ogromne žrtve i štete tokom bombardovanja, istakavši da su mnoge organizacije Srba u rasejanju dostojno obeležile 24. mart, dok Romeo Milošević sa saradnicima "nije imao potrebu za tim"!

U Beču deljeni leci

Skup sećanja u Beču počeo je minutom ćutanja za žrtve NATO bombardovanja bivše Jugoslavije. Brojnim prolaznicima u najprometnijoj bečkoj ulici deljeni su leci sa informacijama o žrtvama i šteti koju je Srbiji nanela zapadna vojna alijansa. Prisutnima su pročitana pisma Vilhelma Langtalera i Davida Štokingera, koji su od prvog dana bili uz Srbe i u kojima su ponovili da je NATO bombardovanje bio zločin. Prikazani su i filmovi sa govorima bivših nemačkih zvaničnika koji su osuđivali ovaj zločin, ali i učesnika protesta koji se u austrijskoj prestonici održavaju svake godine.

- Umesto toga, on je za 29. mart zakazao redovnu Skupštinu Saveza sa banalnim dnevnim redom. Neobeležavanje početka NATO agresije je nedozvoljen propust i Romeo Milošević ne može više da predstavlja Srbe u Francuskoj. Zato se zalažem da na sledećoj sednici bude izabran novi predsednik i rukovodstvo Saveza dostojno Srba u Francuskoj - poručio je Mraović.

Odgovor Mraoviću stigao je od Gorana Stankovića iz Nadzornog i Odbora za očuvanje istorijskih znamenitosti Saveza. Stanković je poručio da je 24. marta na sajt Saveza stavljen kraći tekst i fotografija pod naslovom: "Ne zaboravljamo", uz prenete tekstove iz "Vebtribjuna" i "Telegrafa", kao i spisak članova novog Biroa Saveza, među kojima je za čelnika Odbora za srpske nacionalne interese umesto Mraovića imenovan Aleksis Trud.

To je naljutilo Mraovića, pa je odgovorio da se takva godišnjica ne obeležava samo na Fejsbuku! Posebno je, kaže, zapanjen prenošenjem članaka iz "Telegrafa" kao pravog bisera NATO propagande!

- Srbima u Francuskoj servirate da Slobodan Milošević nije hteo da spreči bombardovanje, već je rekao "ne" Amerikancima u Rambujeu. Trebalo je da kaže "da" i to bi bilo na liniji izdajnika - ogorčen je Mraović.

On je zapitao čelnike Saveza da li su izabrani da obmanjuju Srbe u Francuskoj i učestvuju u falsifikovanju srpske istorije.

- Kažete "nismo zaboravili", a ja kažem da niste ništa ni znali, a ni sada ne znate. Ovakvi kakvi ste, vi ste sramota za Srbe u Francuskoj - poručio je Mraović.

Okupljanje Srba u Beču u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti prošlo je bez tamošnje Zajednice srpskih klubova, što su neki od dijasporaca prokomentarisali kao sramni izostanak! Pod parolom "Ne zaboravi zločin bez kazne", organizatori skupa su poručili da ne zaboravljaju 627 godina od Miloša Obilića i Otomanske imperije, 101 godinu od Gavrila Principa i Austro-ugarske monarhije, 74 godine od Hitlerove fašističke imperije i 16 godina neokolonijalne NATO imperije.

- U amanet potomcima ostavljamo kosovski zavet da, kad dođe trenutak, budu spremni kao što su bili naši pradedovi 1389, 1804. i 1914. godine. Svaka imperija će kad-tad pasti. Nikada se ne sme zaboraviti kad je Srbija bila "meta", kad su ubijana deca, uništavane naše kuće i bolnice, kad je Dunav tekao preko mostova, a laž pobedila istinu - čulo se od organizatora.

Dugogodišnji aktivista Dragoljub Nekšojević kritikovao je što na okupljanju nije bila predstavljena Zajednica srpskih klubova.

- Sramno je da nema Zajednice koja je organizovala proteste tokom bombardovanja, a posle toga godinama više nije učestvovala - kazao je on.

Zoran Milinković, predsednik Instituta za javnu diplomatiju u Briselu, zamerio je dijasporskim čelnicima što nisu obeležili 24. mart.

- Sve organizacije Srba taj dan su morale da obeleže, jer svi smo patili u toj strašnoj tragediji. Današnje mlade organizacije ili čelnici nemaju iskustva i nije im palo na pamet da je potrebno obeležiti taj datum, što je za kritiku - kaže Milinković i ističe da se šteta naneta Srbiji i narodu ne sme zaboraviti.

Pitanja bez odgovora

U svom odgovoru Savezu Srba Francuske, dr Simo Mraović je postavio niz pitanja.
- Zar nisu pripadnici NATO pakta uništavali Srbiju da bi je vojno okupirali i potom izgradili planirani Bondstil za druge nasilničke pohode? Zar nisu bombardovali Srbiju da prigrabe rudno bogatstvo, da unište industriju, da jeftino kupe šta je isplativo i da dođu do jeftine i poslušne radne snage? Zar nisu srušili legalnu vlast u Srbiji da bi doveli kvislinge i svoje ambasadore koji upravljaju Srbijom - zapitao je u Mraović u otvorenom pismu.

On je naglasio da sa takvih skupova treba u javnost poslati poruke mira, kao i da bi Srbija morala da od svih zemalja, koje su učestvovale u NATO agresiji, traži da pomognu uklanjanju ruševina i izgradnju porušenih objekata.

- Nisu to bili objekti tadašnjeg predsednika države, već naroda. Uostalom, nije bombardovan narod Srbije, već tadašnja vlast - zaključio je Milinković.

Probuditi svest o zločinu

Jedan od onih koji nije propustio nijedno okupljanje od bombardovanja je Živorad Milanović koji smatra da je neophodno svakog 24. marta održavati skup sećanja i ne dopustiti da u zaborav padnu nevine žrtve.
- Ovakva okupljanja treba da podsete mlade šta se desilo i da se nikada nepravda ne zaboravi - rekao je Milanović.
Dragana Radosavljević, takođe učesnica svih dosadašnjih protesta, ukazuje da oni služe za buđenje svesti o zločinu, dok je Lazar Bilanović, predsednik Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, istakao da se okupljanju priključuje sve više Austrijanaca.
Srna
Crnogorski premijer Milo Đukanović

Profesori oterali NATO promotere

Skup za promociju NATO u budvanskom hotelu Avala naljutio prosvetne radnike iz tog grada koji su ultimativno tražili od organizatora i rukovodstva hotela da skup odmah bude prekinut i da napuste grad, jer su za opsluživanje te manifestacije angažovani učenici nekih crnogorskih škola.

Na dan početka agresije NATO, promoterima ovog vojnog pakta ultimatum je predao profesora Vlajko Janjić. Nazvavši alijansu "zločinačko terorističkom organizacijom", profesori su poručili da daju 24 sata učesnicima da odu iz Budve i Crne Gore i hitno oslobode obaveza sve učenike koji ih opslužuju da se i ta omladina ne bi našla na meti besa zbog besprimernog ispiranja mozgova učenika o nekakvoj humanitarnoj ulozi zločinačke NATO organizacije.

Malo ranije, crnogorski premijer Milo Đukanović je izjavio da se Crna Gora u kritičnim danima NATO bombardovanja odlučila u korist mira i vlastitih nacionalnih interesa.

- Niko ne može osećati zadovoljstvo što je naša zemlja bila meta NATO. Jednako tako mislim da sve što je Crna Gora uradila u odnosu na tu situaciju u poslednjih 16 godina možemo da doživljavamo s neskrivenim ponosom - rekao je Đukanović.

Osvrnuvši se na odnos Srbije prema NATO, Đukanović je rekao da nijedna zemlja ne može biti "pusto ostrvo". On je ukazao da "Srbija komunicira s NATO" i da je ovakva Srbija, "pouzdan partner svima u regionu".

- Uvek je bilo fatalno za Balkan kada je ostajao na marginama evropske politike, a pametni ljudi, kad prođu kroz takvo iskustvo, ne dozvoljavaju sebi luksuz da ostave mogućnost da se takva iskustva ponavljaju - kazao je crnogorski premijer.

2024 © - Vesti online