Sreda 25.03.2015.
18:34
Tanjug

"Grci mogu da stave veto na NATO agresiju protiv Rusije"

Reuters
Grci bi mogli da supore NATO: Zbignjev Bžežinski

- Atina bi mogla da iskoristi svoje pravo veta i uspori odgovor Severnoatlantske alijanse ukoliko Rusija "baci oko" na njene baltičke države članice, rekao je Bžežinski.

Savetnik američkog predsednika Džimija Kartera od 1977. do 1981, ukazao je da bi i Poljska "mogla da bude meta" nakon prošlogodišnje ruske aneksije Krima, kao i bivše sovjetske države kao što su Moldavija, Gruzija i Azerbejdžan bogat naftom.

Član pet NATO-a, podsetio je Bžežinski, obavezuje 28-članu Alijansu na kolektivan odgovor ukoliko je neka članica napadnuta.

- NATO je obavezan principom jednoglasnosti, ali bi neko vreme mogla da ga parališe Grčka, koja je prijatelj Rusije i ima pravo veta, upozorio je on.

Francuska agencija navodi da radikalno levičarska grčka vlada neguje veze sa Rusijom usred napora Atine da izbegne bankrot i da grčki zvaničnici otvoreno hvale izglede da se Atina obrati Rusiji ili Kini za pomoć ukoliko se pregovori o zajmu sa EU završe neuspehom.

U tom duhu, grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 8. aprila u Moskvi, a u maju će prisustvovati paradi povodom Dana pobede u ruskoj prestonici, dodaje AFP.

Ranije ove godine, Bžežinski je pozvao SAD i njihove saveznike da rasporede trupe u baltičkim državama kako bi odvratili Rusiju od mogućeg upada u bivše sovjetske republike.

2024 © - Vesti online