Sreda 25.03.2015.
22:43
S. M. Tomić - Vesti

Turisti u redu za kosmos

wikipedia.org
Prva privatna svemirska luka čeka prvi let

Ekscentrični britanski milijarder i vlasnik korporacije Virdžin galaktika otvorio je 2010. godine prvu privatnu svemirsku luku na svetu Spejsport Amerika.

U gradu Upam, u Novom Meksiku, Branson je razbio bocu šampanjca, a ključeve mu je predala guvernerka u društvu astronauta Baza Oldrina, drugog čoveka koji kročio na Mesec.

Iako je kompanija najavljivala letove u svemir do 2013. godine, dosad su na svemirskim pistama obavljani samo eksperimentalni letovi. Zasad su obećanja ostala na rečima, jer još nije ostvareno "putovanje do ivice svemira".

Piste i hangari su prazni, a ovde je pozirala samo izvršna direktorka Kristina Andersen najavljujući da će kompanija ove godine nastaviti eksperimentalne letove svemirskog broda.

Budući kosmički turistički aranžman predviđa let šestoro turista u svemirskom brodu, koji će dva sata uživati u pogledu na Zemlju sa visine od 100 km i iskusiti bestežinsko stanje. Ceo aranžman uključuje i nekoliko dana priprema za let i oko 200.000 dolara u džepu.

Ugovor o riziku

Let u svemir još nije uređen zakonom. Zasad postoji predlog zakona koji svemirske kompanije oslobađa od odgovornosti u slučaju nesreća zbog rizika koji preuzimaju i kompanija i putnik. Turista je dužan da potpiše ugovor o spremnosti da rizikuje život.


 

2024 © - Vesti online