Ponedeljak 26.04.2010.
14:20
Srna

Električni taksiji krstare Tokijom

Vlasnik taksi kompanije "Nihon Kocu" izjavio je da će zamena baterije trajati minut, što je trenutno najbolje rešenje za taksiste, čak iako je dato obećanje da će punjenje do 80 odsto kapaciteta trajati 15 minuta.

Budućnost, danas!: Tehnologija kompanije "Beter plejs"

"Veoma česta brza dopunjavanja degradiraju performanse baterija", tvrde iz kompanije "Beter plejs" koja ističe da nije realno da taksi vozilo čeka 20 do 30 minuta da bi se dopunila baterija.

Na stanici, koja je iste veličine kao i benzinska pumpa, robotski sistem omogućava zamenu baterija automobila, preko trapa, a da vozač pritom ne mora da izađe iz vozila.

Međutim, biće potrebno oko 300 ovakvih stanica u Tokiju da se omogući konverzija svih aktuelnih taksi vozila na električni pogon, navodi kompanija "Beter plejs".

U Tokiju saobraća oko 60.000 taksi vozila, što je mnogo više nego u bilo kom drugom gradu na svetu.

"Taksi vozila predstavljaju dva odsto od ukupnog broja automobila u prestonici i odgovorna su za 20 odsto štetnih gasova iz automobila", napominju japanske vlasti koji podržavaju ovaj poduhvat.

Eksperiment je većim delom finansirala japanska vlada, izjavio je vlasnik japanske filijale kompanije "Beter plejs" Kijotaka Fudži, ali nije iznosio o kolikoj je sumi reč. Ova kompanija ima još sličnih projekata.

Mlada kompanija koju je osnovao bivši zvaničnik softverske kompanije SAP, nada se da će Tokio grad-model promovisati njihov koncept širom sveta.

2024 © - Vesti online