Ponedeljak 26.04.2010.
14:05
Tanjug

Bugarska pomaže Srbiji da nabavi pare za Južni tok

Potpisivanje sporazuma o borbi protiv organizovanog kriminala između Bugarske i Srbije nadgledaju premijeri Mirko Cvetković i Bojko Borisov 

"Dokument koji je danas potpisan trebalo bi da nam da dodatne instrumente za nešto što je najvažnije za čitav region", a to je borba protiv organizovanog kriminala, izjavio je Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim pošto su zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisali sporazum.

Borisov je rekao da ovaj sporazum omogućava međusobnu saradnju nadležnih službi dveju zemalja i "razmenu podataka u realnom vremenu" u cilju borbe protiv šverca narkotika, duvana, ljudi i organizovanog kriminala uopšte.

Dvojica premijera su, kako je naveo Cvetković, razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, poboljšanju međusobne trgovine i investicija, saobraćaju i energetici.

"Jedan od prioriteta ove vlade jeste da Koridor 10 bude u potpunosti završen, ili barem priveden kraju, do kraja njenog mandata", rekao je Cvetković.

Dvojica premijera su istakla i značaj gasne linije koja treba da poveže Bugarsku i Srbiju. Dok je Bugarska dobila novac za izgradnju ovog projekta na svojoj teritoriji, Srbija za svoj deo ovog poduhvata nema novca i Beograd i Sofija nameravaju da, zbog značaja koji bi ovo imalo i za ostale članice EU, novac zatraže od Brisela.

Borisov je istakao važnost međusobne saradnje u regionu, ali pre svega Bugarske i Srbije koje su "obe hrišćanske zemlje čiji narodi govore veoma sličnim jezikom" i rekao da bi Balkan mogao da "izgleda kao zemlje Zapadne Evrope, samo ako se ujedinimo".


Ovo je prva poseta Borisova Srbiji od kako je stupio na dužnost jula 2009. godine, a u delegaciji koju predvodi, pored njega i Cvetanova, nalazi se i ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov.

Razgovorima, sa srpske strane, učestvuju ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.


O saradnji Srbije i Bugarske, Borisov je protekle nedelje u Sofiji razgovarao i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, koja je i najavila njegovu posetu Beogradu.

2024 © - Vesti online