Ponedeljak 26.04.2010.
14:25
Vestionline

Sve više siromašnih u Srbiji

On je, na međunarodnoj konferenciji o novim oblicima socijalnog preduzetništva, rekao da je prošle godine procenat siromašnih iznosio 6,1 odsto i napomenuo da su neke grupe pod većim rizikom od siromaštva - deca i mladi, osobe starije od 65 godina, a posebno oni koje nemaju završenu osnovnu školu, Romi, invalidi, izbeglice i raseljena lica.

Čak 170.000 stanovnika Srbije je na socijalnoj pomoći
 


Šuderić je podsetio da su lane granicu siromaštva predstavljala primanja od 8.022 dinara i napomenuo da se veliki broj građana nalazi neposredno iznad te linije. Siromštavo je izraženije u seoskim nego gradskim područjima, a socijalnu pomoć dobija 170.000 stanovnika Srbije, ili tek 20 odsto siromašnih.


On je naveo da je do povećanja siromaštva doveo i pad zaposlenosti u realnom sektoru za 4,7 odsto i dodao da Srbija ima potrebu, ali i obavezu, da u procesu priključivanja Evropskoj uniji radi na novim programima za smanjenje siromaštva, kao što je osnivanje preduzeća sa socijlnim ciljevima, kakava već odavno postoje u Evropi, koja insisitira na socijalno odgovornoj ekonomiji.

2024 © - Vesti online