Utorak 24.03.2015.
17:46
Tanjug

Ruski vojni avioni tajno nadletali Baltik

Reuters
Ruska avijacija ponovo razbesnela Šveđane

Kako se navodi, avioni su leteli sa isključenim transponderima koji služe za identifikovanje letelica na radaru, što prema švedskim vlastima predstavlja narušavanje međunarodnih pravila letenja.

Ministar spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom rekla je da je neprihvatljivo da ruski avioni lete s isključenim transponderima i da tako krše međunarodna pravila avijacije, preneo je AP.

- Takve stvari su se već dešavale puno puta i to na izazivački način. Umorni smo što uvek moramo da protestujemo zbog te vrste kršenja pravila  - rekla je ona novinarima u Stokholmu.

NATO i Švedska, koja nije članica te vojne alijanse, izvestili su o povećanim ruskim avionskim manevrima iznad Baltičkog mora proteklih godina, navodi AP.

Ruski avioni su se pojavili u trenutku kada su finski i švedski vojni avioni započeli trening s američkim borbenim avionima iznad Baltičkog mora, a Amerikanci i NATO snage nastavile vojne vežbe u baltičkim zemljama, navodi američka agencija.

U međunarodnom vazdušnom prostoru uočena su četiri ruska aviona - dva bombardera Tu-22M3 i dva borbena aviona Suhoj Su-27.

Švedska vojska je saopštila da pretnje protiv Švedske nisu povećane, ali da su u regionu uočene pojačane aktivnosti.

2024 © - Vesti online