Utorak 24.03.2015.
14:04
Tanjug

Merkelova u šoku, otkazala sve sastanke

Reuters/P.R.
Nemačka kancelarka čeka informacije o putnicima aviona

Avion nemačke lou-kost kompanije Džermanvings srušio se u Alpima na jugu Francuske, preživelih nema, a među putnicima najverovatnije ima najviše nemackih državljana.

Zamenik španskog premijera izjavi je da se veruje da je u avionu bilo i 45 španskih državljana.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na kratko razgovarao sa Merkelovom, prenele su agencije i izjavio saučešće, a Sputnjik je preneo da bi Oland, Merkelova i španski kralj Felipe VI tokom dana mogli da se sastanu.

Merkelova je, kako prenosi AFP, telefonom razgovarala i sa španskim premijerom Marijanom Rahojem.

Saučešće porodicama nastaradalih preko Tvitera je objavio i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer, dok je Ministarstvo spoljnih poslova formiralo štab za sve kojima su potrebne informacije.

Merkel: Nemačka, Francuska i Španija zajedno da traže uzrok

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se dogovorila sa Francuskom i Španijom da tri zemlje pomognu jedna drugoj u utvrđivanju uzroka pada aviona nemačke kompanije "Džermanvings". Merkel je istakla da su Nemačka, Španija i Francuska u šoku i da duboko žale zbog nesreće, preneo je Rojters.

- Sutra ću otputovati na mesto nesreće i razgovarati sa lokalnim zvaničnicima - rekla je nemačka kancelarka.

Dodala je da će se nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer i ministar za saobraćaj Aleksander Dobrint već danas uputiti na mesto nesreće, u planinskom lancu francuskih Alpa, navodi AFP.

2024 © - Vesti online