Utorak 24.03.2015.
12:55
Tanjug

Evropski parlamentarac: Bobmardovanje je bilo kraj jedne drame

wikipedia/Security and Defence Agenda
Ivo Vajgl: Bilo mu žao naroda Srbije tokom bombardovanja

Vajgl, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, a danas član delegacije za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom u Spoljnopolitičkom komitetu EP, kaže da ga je početak bombardovanja zatekao u Beču, gde je bio ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

- Imao sam tada pomešana osećanja: sa jedne strane mi je bilo jasno da NATO nije mogao skrštenih ruku da posmatra ono što se dešavalo na Kosovu, a sa druge strane mi je bilo žao naroda koji se našao na udaru bombi - kaže Vajgl i dodaje da je sa zebnjom slušao zvuk aviona koji su noću preletali preko Beča.

On ukazuje da je NATO kampanja i danas sporna sa međunarodno-pravne tačke gledišta i da nije čudno što se Rusija danas često poziva na taj presedan u ukrajinskoj krizi. Vajgl tvrdi da je bombardovanje bilo tek poslednji čin drame koja je počela raspadom SFRJ krajem osamdesetih godina.

- Posle Miloševićevog govora na Gazimestanu bilo mi je jasno da zemlja srlja u rat i dao sam ostavku na mesto portparola Saveznog sekretarijata za inostrane poslove u Beogradu - priseća se Vajgl i dodaje da je od tada pažljivo pratio sve etape krvavog raspada bivše SFRJ.

- Danas, na godišnjicu bombardovanja, mogu da kažem da mi je drago što Srbija krupnim koracima korača ka članstvu u EU i što ima političku klasu koja je čvrsto proevropski opredeljena - kaže on.

Ocenjuje da je vladajuća koalicija, čiji su članovi ranije bili nosioci otpora približavanja Srbije EU, sada najzaslužnija za napredak u evropskim integracijama.

- Očekivao sam da će, kada ta garnitura dobije priliku da preuzme odgovornost, Srbija brže napredovati, jer se neće suočavati sa preprekama na koje su nailazili Đinđić i njegovi naslednici, i ispostavilo se da se to ostvarilo - ukazao je slovenački poslanik.

2024 © - Vesti online