Utorak 24.03.2015.
11:38
Tanjug, Srna

Dvoje dece stradalo u granatiranju Donjecka

Tanjug/AP
Ukrajinci ponovo udarili na stambene četvrti u Donjecku

- Jedna 10-godišnja devojčica je poginula usled artiljerijskog granatiranja u regionu Petrovski, grada Donjecka, dok je u oblasti Gorlovka, žrtva jučerašnjeg granatiranja bio jedan 14-godišnji dečak - rekao je portparol ministarstva odbrane DNR.

Ministarstvo odbrane samoproglašene DNR saopštilo je da je ukrajinska vojska prekršila primirje više od 50 puta u poslednja 24 časa. U tom periodu poginula su i dva proruska borca, a pet ih je ranjeno.

"Ukrajinska vojska granatirala je naše položaje 51 put u poslednja 24 časa, uključujući 41 kršenje u oblasti Donjecka i po pet u pravcu Gorlovke i Marijupolja", javila je novinska agencija iz Donjecka, pozivajući se na portparola Ministarstva odbrane DNR.

Ukrajinska vojska izvršila je 35 minobacačkih napada, četiri napada tenkovskom artiljerijom i 12 napada koristeći oružje malog kalibra.

Prema najnovijem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA), broj poginulih u Ukrajini premašio je 6.000.

"Ukupno, od početka konflikta sredinom aprila 2014. godine pa do 19. marta ove godine, registrovano je 6.072 dokumentovanih žrtava, a ranjeno je 15.345 ljudi u zoni sukoba", navedeno je u izveštaju, koji je objavljen u ponedeljak.

Članice trilateralne Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mera za primenu ranijih sporazuma iz Minska. Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

Od prekida vatre, napadi na istoku Ukrajine su manje učestali, ali obe strane optužuju jedna drugu za kršenja primirja.

2024 © - Vesti online