Utorak 24.03.2015.
12:30
S. Ban

Gvozdeni čovek sa Tibeta

en.wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 135-KA-10-072 / CC-BY-SA
Članovi nacističke ekspedicije sa predstavnicima Tibeta i Kine 1938. godine

Međutim, kasnija istraživanja su pokazala da se poreklo ove figure pouzdano ne zna, jer je materijal od kog je napravljena, meteorit koji je sastavljen od nikla, kobalta, galijuma, hroma i germanijuma. Ova kombinacija materijala je identična sastavu meteora Činga, kojih je do sada pronađeno 113 na zemlji i to uglavnom na području istočnog Sibira i Mongolije.

Oko ove figure postoji mnogo spekulacija. Prvo intrigantno pitanje je šta su esesovci tražili na Tibetu. Neki veruju da su išli u pohode na mitsku zemlju Šambalu kako bi ušli u trag vanzemaljskim civilizacijama koje, navodno, postoje na Tibetu. Drugi se, pak, drže objavljenih dokumenata u kojima se poseta Tibetu obrazlaže traganjem za dokazima o rasnoj teoriji gospodara i robova, u kojoj su nacisti tražili dokaze o svom gospodarskom, arijevskom poreklu s Tibeta.

Svejedno, ekspedicija je završena tako što je s ovog područja u Nemačku odneto mnoštvo drevnih artefakata, kojima se tokom Drugog svetskog rata izgubio svaki trag. S vremena na vreme, trofeji ove ekspedicije se pojave u tajnim privatnim kolekcijama. Na taj način se pojavila i neobična figura Gvozdeni čoveka sa svastikom na grudima.

2024 © - Vesti online